Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 2 mars 2012

Meningslös tv-debatt om bensinpriset

Gårdagens Debatt i STV behandlade bland annat ett mycket aktuellt ämne, nämligen de ohemula bensinpriser vi nu fått. Som vanligt fick bilisterna som drabbas av den vansinniga skatten inte så många ord med i laget, utan de som hördes mest var en miljöpartist som varit med om att höja bensinskatten och en rabiat stockholmsbrud som hatar bilen som företeelse.
Och som vanligt fick vi höra att oljan håller på att ta slut. Om vi inte slutar köra bil så kommer bensinen att kosta kanske 30 kr litern, sa miljöpartisten utan att rodna. Resonemanget är förstås helt orimligt, för om bensinen tar slut kan vi ju inte längre köra bil överhuvudtaget. En Greenpeacerepresentant hann till och med få in någon mening om klimatförändringarna i det allmänna tjafset innan slutsignalen gick.

Om de narrar som bjuds in till sådana här tv-debatter orkade ta del av några andra nyheter än de som pk-media basunerar ut, kunde vi kanske få en diskussion om själva kärnfrågan: de relativt små höjningar som oljebolagen är skyldiga till är ett intet jämfört med de skatter och avgifter som politikerna och de gröna lobbyisterna belastar bensin- och dieselpriserna med. Tyvärr var det ingen i programmet som fick tillfälle att framföra att bensinen fortfarande kostar runt 7 - 7,50 kr utan skatter och miljöavgifter.

Kenneth Winsborg från http://www.bensinskatteuppror.se/ verkar var en påläst och engagerad person, som naturligtvis inte hade en chans mot de pladdrande ”miljökämparna”. Vid en koll på hemsidan visar det sig att över 1,8 miljoner personer har skrivit under protestlistorna sedan 2006. Till vad nytta, undrar Skeppsgossen, som med stigande ålder känner ett allt större förakt för politikens företrädare. Svensken är ju berömd för att knyta näven i byxfickan i stället för att handla. Medan till exempel franska åkare blockerat motorvägarna i protest mot statliga pålagor fortsätter deras svenska kolleger (och privatbilisterna) att fylla tanken och statskassan.

1 kommentar:

  1. Lars Klasén10 mars 2012 00:29

    Kenneth Winsborg kanske är påläst. Men han och den organisation han företräder tar inte i beaktande det han VET (om han nu verkligen ÄR påläst!) om den globala uppvärmningen och fossilbränsleanvändningens roll för denna, och sätter detta i relation till den nytta bilen har i samhället. Vilka konsekvenser får sänkta (eller höjda ...) bensinpriser, inte bara för barnfamiljerna utan också för klimatförändringarna (och dess konsekvenser)? Man får intryck av att Kenneth och "hans" organisation inte bryr sig, utan BARA ser till den egna plånboken.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare