Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 29 februari 2012

Ännu mer olja utanför BrasilienSpanska Repsol och kinesiska Sinopec har gjort en oljefyndighet utanför Brasiliens kust som kan vara den största hittills i området. Hur stor reserven är har inte avslöjats, men enligt samarbetspartnern norska Statoil kan den rymma så mycket som 250 miljoner fat. Andra experter menar att det kan handla om dubbelt så många fat. I varje fall är den betydligt större än den fyndighet som nyligen upptäcktes av Petrobras i samma område, den s.k. Camposbassängen.


Statoil, som har 35 procent av aktierna i konsortiet, skriver i ett pressmeddelande att detta är den sjätte betydande oljefyndigheten som gjorts under de senaste 12 månaderna. Övriga ligger i havet utanför Tanzanias kust, i Nordsjön och vid Arktis. Fyndigheten utanför Brasilien bevisar att man kan förvänta sig stora olje- och gasreserver också på andra sidan Sydatlanten i djupvattnen utanför Angola, där norrmännen räknar med att det finns miljarder fat olja. De aktuella områdena bildades för miljoner år sen när den afrikanska och den sydamerikanska kontinenten alltjämt var förenade.

Hur var det nu med allt snacket om peak-oil och de ändliga oljeresurserna? Inget annat än ”bullshit” som amerikanerna säger. Inget annat än en del i den vansinnespolitik som går ut på att rusta ned det industriella samhället, som behöver olja för att hålla hjulen igång. Problemet är inte att oljan och gasen håller på att ta slut, problemet är att klimatnarrarna fortsätter att sprida sina lögner om peak-oil och vägrar lyssna på andra än sina egna profeter.

2 kommentarer:

  1. Spanska Repsol och kinesiska Sinopec har gjort en oljefyndighet utanför Brasiliens kust som kan vara den största hittills i området. Hur stor reserven är har inte avslöjats, men enligt samarbetspartnern norska Statoil kan den rymma så mycket som 250 miljoner fat!

    Du snackar om " Hur var det nu med allt snacket om peak-oil och de ändliga oljeresurserna? Inget annat än ”bullshit” som amerikanerna säger"
    Hur vore det om du tänkte efter lite och värderade detta oljefynd och andra sex "jätte fynd" på 8000 m djup på öppet hav där bara vattendjupet är över 1500 m! För det första måste man klassificera fyndet vad som är möjligt att pumpa upp. Det är en viss skillnad på och möjliga en påvisbara reserver av olja resp vad som går att pumpa upp! De siffror som oftast anges bruttosiffror på ett oljefynd, där hälften kan utvinnas. Men OK låt oss anta att man lyckas få upp dessa 250 miljoner fat. Hur mkt är det? Jo det flyttar fram och förlänger oljesamhället drygt fyra dar då 85 miljoner fat per dag konsumeras idag. Om det är sex oljefynd innebär det 24 dagar! Det är sanningen. Sen vet vi att EROI för djuphavsutvinning är låg! Vilket också påverkar den ekonomiska nyttan / marginalen för dessa fynd. Har du tänkt påm varför satsas det på risky busines för att utvinna olja i djupt hav om det skulle finnas gott om olja på fast mark? Dessa fynd utanför Brasilien ändrar inte utvecklingen och det faktum att peakoil för crude oil uppnåddes 2005. Dessvärre! Martin Saar ASPO Sverige

    SvaraRadera
  2. Hoten om oljeutsining är för att pappskallar som du ska fatta att utvecklingen av alternativa energier bör gasas på. Och även om hundra generationer andra pappskallar efter dig kommer leva på denna jord så kommer vi oundvikligen lämna planeten för eller senare. Och då knappast med oljedrivna farkoster. Och förhoppningsvis har dom inte artificiella lungor då.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare