Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 22 februari 2012

En snurrig narr i Skåne

Ängelholmshem ska satsa på egna vindkraftverk. Vd Bent Jensen räknar med att två sådana ska kunna leverera runt 40 procent av den energi som företagets fastigheter kräver.


Min fråga blir om Bent Jensen överhuvudtaget har tagit del av andra siffror om vindkraftverkens effektivitet än de som intresseorganisationen Svensk Vindenergi består med?
Enligt Svenska Kraftnät, som dagligen rapporterar om elproduktionen i landet, har de ca 2 000 vindkraftverken i landet en reell effektivitet kring ca 12–30 procent av den installerade.

Två vindsnurror lär med andra ord inte förslå långt om Ängelholmshem ska kunna ge sina hyresgäster el till spisar och lampor annat än när det blåser.

Enligt föreningen Svenskt Landskapsskydd har vindkraften en effekttäthet på ca 1 watt per kvadratmeter. För att generera så mycket el med enbart vindkraft som behövs för att förse Stockholmsregionen med elektricitet, skulle man behöva minst 3 100 km² mark. Det betyder en yta på mer än 5 x 6 mil med bara vindkraftverk.

Om Bent Jensen själv vet hur mycket energi som Ängelholmshem förbrukar kan han själv räkna ut hur stor yta som behövs för att bygga erforderligt antal vindsnurror. Den blir i alla fall snurrigt stor…

Det är bedrövligt att så många lokala beslutsfattare går på de lögner den svenska vindkraftlobbyn fortsätter att sprida, obekymrad om det allt starkare motståndet mot denna opålitliga och ineffektiva energikälla i länder som Tyskland och England.2 kommentarer:

  1. 1 W/kvm blir 3100 MW på 3100 Kvadratkilometer.

    FSL brukar aldrig har rätt när de påstår saker om vindkraft. De har inte rätt den här gången heller. I en vindkraftpark så får man ut 10-50 W/kvm beroende på var den är placerad.

    SvaraRadera
  2. Det skulle vara intressant att få veta varifrån Anonym fått effekten 10-50 W/kvm när FSL anger 1 W/kvm. Du kan väl berätta så vi får saken utredd en gång för alla.
    En fråga: Tror du verkligen på att en enda vindsnurra kan förse ett fastighetsbolags alla lägenheter med ca 40 procent av elenergin?

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare