Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 25 februari 2012

Den globala uppvärmningen krymper folk och hästar

Små hästar som växte i kyla men krympte när det blev varmare...
Nu har forskarna kommit fram till att en global uppvärmning också leder till att däggdjuren (och vi själva) börjar krympa. "I framtiden blir vi kanske inte längre än en meter", säger Philip Gingrich vid Michiganuniversitet i en artikel i Scientific American. “Antingen anpassar vi oss till det förändrade klimatet eller också försvinner vi från jordens yta.”


Bevis för att däggdjur krymper i värme har man bland annat i de berömda fossilfynden i Wyomings Bighorn Basin. “Urhästen” Sifrhippus vägde knappa sex kilo till att börja med men krympte runt 25 procent till en huskatts storlek under de följande 130 000 åren som var betydligt varmare. Sen blev det kallare igen och efter 45 000 år i kylan nådde den matchvikten 7,5 kilo.
Ett par forskare vid universitetet i Nebraska påstår att de observerat ett tydligt samband mellan hästarnas storlek och den globala temperaturen. Men eftersom uppvärmningen gick så mycket långsammare än den gör idag hade däggdjuren mer tid att anpassa sin storlek.

Framtiden ser med andra ord ut att tillhöra pygméerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare