Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 5 februari 2012

Masslakt på fåglar

Dödsfabrik för örnar i Kalifornien 


Apropå vindkraftsutbyggnaden i Sverige har Skeppsgossen åtskilliga gånger undrat över att landets fågelvänner är så tysta i debatten. Trots att vi alla måste inse att stora propellrar fungerar som giljotiner när en fågel sugs in mot dem. Erfarenheterna från USA är förskräckande härvidlag.

I Altamont Pass i Kalifornien dödar vindfarmerna varje år 100 örnar av den fridlysta arten Golden Eagle. Det innebär 1000 fåglar per årtionde. Om vanliga lagar gällde så skulle ägarna till anläggningarna få betala 250 miljoner dollar i böter och få sitta 2000 år i fängelse. Och för att kompensera för alla döda fåglar krävs minst 167 lokala häckningar.

I USA har äntligen en av de ledande organisationerna för fågelskydd reagerat. Målet är att 20 procent av landets elenergi ska komma från vindkraft år 2020. Denna utbyggnad kommer att betyda en säker död för minst en miljon fåglar om året, säger fågelvännerna. Ändå är siffran låg, och det amerikanska naturvårdsverket uppskattade dödssiffran år 2009 – när landet har ca 22 000 vindgeneratorer i drift - till minst 440 000 fåglar om året.
Det har talats mycket om hotet mot isbjörnarna på grund av påstådda men obevisade klimatförändringar. Däremot håller naturvännerna märkligt tyst om den bevisade masslakt av fåglar och fladdermöss som sker i områden som exploaterats för vindkraft. Att försöka hålla flyttkorridorerna fria är en sak, men det räcker inte för att skydda lokala populationer.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare