Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 18 februari 2012

Kortlivade klimatpåverkande luftföroreningar nästa

En riktig luftföroering som borde förbjudas! 
Förhandlingarna om minskade CO2-utsläpp går numera trögt och då måste de arbetslösa klimatbyråkraterna i FN hitta på något annat att varna för. CO2 – som utgör 0,035 procent av atmosfären – kan man ju inte se annat än som bubblor i mineralvattnet, så den här gången har man bland annat siktat in sig på vanligt sot som också en byråkrat upplever som svart. Lägg därtill metan som inte syns och luktar i ren form men som tillsammans med svavelföreningar luktar ren skit. (Man får vara tacksam för att metan och svavelföreningarna bara utgör 0,00014 procent av atmosfären och därför rimligen inte kan påverka värmestrålningen – Skeppsgossens anmärkning.)


Det lätt bisarra samlingsnamnet på sot, ozon och metan är ”kortlivade klimatpåverkande luftföroreningar” (förkortas SLCF). Dessa ämnen har en kort uppehållstid i atmosfären jämfört med till exempel koldioxid. Åtgärder som minskar utsläpp av SLCF får därför effekt relativt snabbt. Ändå beskylls dessa föroreningar för att stå för 30–40 procent av den påstådda temperaturhöjningen.

Enligt FN-experterna inom United Nations Environment Program är sotutsläppen en starkt bidragande orsak till att isarna i Arktis smälter snabbare än tidigare prognoser pekat på. Detta leder till ohjälpliga skador för polarområdets ekosystem och en accelererande höjning av havsytans nivå, hävdar man.

Bägge påståendena vederläggs av en mängd oberoende rapporter, men det hindrar inte vår miljöminister Lena Ek att hänga på vad man kallar en global allians med syfte att minska SLCF-utsläppen. Nåja, så global är nu inte alliansen. I den ingår bara sex länder: USA, Kanada, Mexiko, Ghana, Bangladesh och Sverige. USA och Kanada har åtagit sig att finansiera arbetet under de närmaste åren, troligen för att slippa bära hundhuvudet för att mötet i Durban blev en sådan flopp. Det här initiativet blir ju också mycket billigare än kampen mot CO2 och visar att man trots allt oroar sig för jordens framtid.

Klimathäxan Lena Ek
Enligt pressmeddelandena kan den globala och regionala uppvärmningen minska med en halv grad inom de närmaste 10-30 åren och luftkvaliteten omedelbart förbättras om man begränsar SLCF-utsläppen. För Bangladeshs del betyder det att ”glaciärerna i Himalaya inte smälter lika fort som idag”. Som vanligt är rapportörerna omedvetna om att Himalayas glaciärer smälter helt naturligt i dalgångarna samtidigt som de växer till på höga höjder.

”I Sverige gör vi redan en hel del, men kan också göra mer”, säger Lena Ek. ”En stor källa till sotpartiklar i Sverige och de övriga nordiska länderna är vedeldning. Förbättrad teknik för pannor och kaminer skulle kunna minska sotutsläppen rejält. De kortlivade klimatpåverkande luftföroreningarna är ett tydligt bevis på att klimatförändringen är ett problem här och nu. Men de utgör också en möjlighet att agera för att nå resultat i att bromsa uppvärmningen och förbättra luftkvaliteten jorden över. Avsmältningen av Arktis, Australiens översvämningar och extrema väderfenomen i Europa, är exempel på förlopp som med starka vetenskapliga belägg kopplas samman med människans påverkan på klimatet. Ska vi klara att begränsa uppvärmningen tillräckligt snart måste vi vidta åtgärderna nu och nå en snabbare positiv förändring.”

Avsmältningen i Arktis har i stort sett upphört enligt de senaste rapporterna och den extrema torkan i Australien är inget nytt under solen. Och extrema vintrar har vi haft i Europa ända sedan Lilla istiden – men det håller förstås Lena Ek & Co. tyst om för att få sola sig i glansen av Al Gores klimatkändisar.

Den 23 april är det dags för en sot- och metankonferens i Stockholm. Då kanske vi också får reda på hur hög straffavgift svenska skattebetalare ska betala för att få fortsätta elda med ved och hur många miljoner kronor som Sverige ska satsa på nya spisar i Bangladesh. En massa metan som inte gör ett skit för klimatet

Snygg spis som inte röker in
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare