Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 10 februari 2012

Det tyska vindkrafthaveriet
Pittoresk men lika beroende av vinden som vindkraftverken - och de är sannerligen inte pittoreska!
En rapport från EIKE (Europäisches Institut fur Klima und Energie) ger vad man kan beteckna som nådastöten åt Tysklands gröna energiomställning. Större delen av den energi som de tyska kärnkraftverken levererat ska ju komma att ersättas med vindkraft, enligt planerna. Samma idiotiska resonemang förs av svenska politiker, varför den här rapporten borde läsas noggrant av dem.


Som konstaterats i en rad andra rapporter om vindkraften är den alldeles för opålitlig. Antingen levererar den inget alls eller också levererar den mer än distributionsnäten kan ta emot. Allra värst är det vintertid när behovet av el är som störst. Det är som att spela roulette, sägs det i rapporten.

”Varje gång man inviger en ny vindfarm talas det om att den kan förse så och så många hushåll med el. Det är en del av vindkraftpolitikens paket med standardlögner. När det inte blåser får inte ett enda hushåll någon el från snurrorna.”

I Tyskland (liksom i Danmark – Skeppsgossens anmärkning) har inte ett enda koleldat kraftverk kunnat stängas trots den gigantiska utbyggnaden av vindkraften. Faktum är att det måste byggas nya gasturbindrivna kraftverk alldeles i onödan. Vid överskott i vindkraftproduktionen har Tyskland redan nu tvingats leverera överskottet till sina grannar – ibland har landet till och med fått betala för att grannarna ska ta emot leveransen.

Men ägarna till vindkraftverken fortsätter att få fullt betalt för denna onödiga energi. Enligt avtalet med tyska staten är deras priser fixa för 20 år framåt. Till syvende och sist betyder det att konsumenterna får betala dubbelt för överskottet av grön el medan kapitalisterna fortsätter att berika sig på sina penningmaskiner.

Rapporten framhåller också att det är långt ifrån ovanligt att högtryck blockerar vindarna i Tyskland så att det inte blåser alls på någon vecka eller mer. I oktober-november 2011 var det vindstilla i hela 44 dagar med resultat att vindkraftverken levererade:

• 30 procent av maxeffekten under 2 dagar
• 15 procent under 4 dagar
• 7-8 procent under 2 dagar
• 2-2,5 procent under 11 dagar

Onekligen ett ganska klent resultat. Och samtidigt gastar vindkraftskapitalisterna om att den svenska vindkraftsproduktionen nu motsvarar en hel kärnkraftsreaktor. Diagrammet här nedan berättar sanningen.

Som Skeppsgosse vill jag avsluta med en historisk parallell. För mer än 100 år sen övergav vi segelfartygen och ersatte dem med ångdrivna fartyg främst därför att vindarna var så oberäkneliga. Likaså stannade väderkvarnarna och blev pittoreska museiföremål. Vill verkligen miljövännerna ha en återgång till 1800-talet för att trivas?2 kommentarer:

 1. Lars Klasén9 mars 2012 23:57

  Du påstår att "För mer än 100 år sen övergav vi segelfartygen och ersatte dem med ångdrivna fartyg främst därför att vindarna var så oberäkneliga." Det är inte sant. Orsaken var att motordrift visade sig överlägset. Och att jämföra användningen av segel för framdrivning av ETT fartyg med vindkraftverk, där det senare fungerar i ett system i kombination med många andra energikällor (som därmed utjämnar svackor i vinden) är mycket märkligt. Och din sista mening "Vill verkligen miljövännerna ha en återgång till 1800-talet för att trivas?" kan man ju undra över. För det första ger den intryck av att du inte själv tillhör dem som vill värna vår miljö (och om det är så vore det intressant att få ett klargörande av vilka incitament som ligger bakom att du engagerar dig i frågan). För det andra så undrar jag vem som har fått dig att tro att de som värnar miljön (som jag alltså hoppas att även du gör!) vill "återgå" till "1800-talet".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du inleder ditt svar med att konstatera att motordrift visade sig överlägset seglen - vilket är precis vad jag säger. Om man sedan har ett eller flera segel spelar inte så stor roll, för när det inte blåser så kommer man ingenvart i alla fall. Det gäller ju också för vindkraftverken, hur många de än är. Därför behövs reglerkraft som i t.ex. fallet Danmark består av fossileldade kraftverk (och hur miljövänligt är det?).
   Du har alldeles rätt i att jag inte har mycket till övers för dem som "värnar" om miljön. I flera andra inlägg har jag förklarat varför. Anledningen till att jag engagerar mig i frågan är att jag försöker få en och annan att inse att hela klimathysterin grundar sig på medvetet förfalskade datormodeller som bara har till syfte att berika dem som står bakom. Många har kallat CO2-hypoteserna för den största skandalen i vår tid och jag hoppas att den snart försvinner i glömska så att vi kan ägna oss åt viktigare frågor.

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare