Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 14 juli 2013

Hänt i veckanTidningen Daily Mail rapporterar att forskare vid universiteten i York och Reading har kommit på ett fantastiskt sätt att förutspå klimatförändringar. Genom att studera daggmaskarnas avföring!

Det låter som en saga men det är faktiskt sant och förklaras av att bajset innehåller små kalciumgranulat. Praktiska experiment har visat att dessa granulat har ett inbyggt ”minne” för den temperatur som rådde vid bajsandet. Detta innebär i sin tur att man med hjälp av fossiliserad daggmaskavföring kan få uppgifter om förändringar i jordens temperatur sedan många tusen år tillbaka. Inte bara under jord, hoppas Skeppsgossen.

Per Welander är en av de vassaste skribenterna på Stockholmsinitiativets Klimatupplysningen. Nu senast refererade han till JoNovas blogg om tokerierna med vindkraft. Där hittade vi båda följande intressanta jämförelse mellan vindkraften och valet av en ny bil (Skeppsgossen lyfter på mössan och plankar med några små ändringar Pers översättning):

1. Den kostar 3-4 gånger så mycket som andra bilar.

2. Den är ful och bullrig.

3. Den går med ca 30% av nominell effekt.

4. Den fungerar inte alls under 25-30% av tiden.

5. Den kräver en reservbil då den ordinarie inte fungerar.

6. Den kräver att regeringen kraftigt subventionerar den när den används.

7. Den fungerar inte under extrema väderförhållanden och speciellt inte när den behövs som mest.

8. Har som extra finess att slå ihjäl fåglar när den körs.

9. Gröna politiker är lyriska över denna nya bil och tycker den ska ersätta andra bilar.

Vindkraften kan jämföras med en Trabant (fast det är kanske ändå att göra Trabanten orättvisa; Skeppsgossens kommentar).

Brittiska Telegraph meddelar att Vattenfall kommer att investera 480 miljarder pund i två vindkraftprojekt i Wales. Det ena ska få 76 vindsnurror och generera 228 MW under sin livstid på 25 år. Vindfarmen beräknas stå färdig 2016 och skapa runt 300 jobb.
Det här är naturligtvis en skitfin affär för Vattenfall. Tidningen har räknat ut att bolaget kan kamma åt sig så där en 25 miljoner pund om året, vilket betyder att de brittiska skattebetalarna subventionerar varje jobb med över 80 000 pund.

Samtidigt noteras att chefen för Vattenfalls avdelning för “uthållig” energi, Peter Smink, sagt: “Den brittiska marknaden för vindkraft är attraktiv för Vattenfall eftersom staten backar upp etableringen av nya anläggningar.” Varmed menas att i Storbritannien får vi tillräckligt stora subventioner så att vi kan fylla vår kassakista.

Och folk menade att Caligula var galen!

På bloggen LiveScience har en grön djuping kommit fram till varför antalet mord i USA visar en sjunkande tendens. Det beror på att vi rensat vår miljö från – hör och häpna, BLY!

Det är nämligen så att mordkurvan under 1900-talet visar två toppar: en på 1930-talet och en mellan 1960 och 1970. Samma toppar kan ses i en kurva för blysaneringen i vår miljö, hävdar samma källa. Är det inte spännande med statistik, så säg?

Religiösa narrar är det värsta Skeppsgossen vet, oavsett om de är kristna, judar eller muslimer. Tyvärr är de emellertid i majoritet på världens alla narrskepp, där de gör sitt bästa för att förtala, skymfa och slå ihjäl varandra i religiös nitälskan. Att framstående ateister som Richard Dawkins hjälper Skeppsgossen att övertyga dem om det vansinniga i att tillbe en högre makt blir bara en droppe sunt förnuft i ett hav av galenskap.

En nyligen publicerad enkät visar att 40 procent av amerikanerna tror att Jesus kommer tillbaka till jorden år 2050. Betyder då detta att de gröna narrarna slutar med sina predikningar om en stundande CO2-katastrof? Har en eventuell sådan någon som helst betydelse när Jesus är i antågande? Frågorna ställs på www.salon.com. Det borde den ju inte ha, men likafullt används argumentet för att hejda lagstiftning avsedd att stoppa klimatförändringarna.

Ibland önskar Skeppsgossen att fler skulle göra som de fyra galningar som hoppas kunna ro sig genom Nordvästpassagen för att bevisa att isarna smälter i Arktis. Hittills har de inte kommit särskilt långt. En storm drog in så mycket is i deras väg att de blev tvungna att söka nödhamn. Den 11 juli rapporterar de så här från det överhettade Arktis: “Vädret beräknas bli bättre men vi måste ändå räkna med nordvindar på 20 knop och snabbt sjunkande temperatur. Snöflingor på bordet… Isen blockerar fortfarande vår färdväg men vi hoppas att stormen ska bryta upp den”.

Till sist några glada nyheter. Forskare vid Harvarduniversitet har kommit fram till att träd gillar höga halter av CO2 i luften, eftersom koldioxiden hjälper dem att utnyttja vattnet mer effektivt. Och inte nog med det – högre halter av CO2 får av samma orsaker öknarna att blomma, säger forskare vid Australiens nationella universitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare