Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 11 juli 2013

Ny rapport bekräftar: Omega-3 ökar risken för prostatacancer!Forskare vid Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle har påvisat sambandet mellan höga koncentrationer av omega-3 i blodet och en ökad risk för prostatacancer. Det här kunde vi läsa i senaste numret av facktidskriften Journal of the National Cancer Institute och rapporten borde vara rena dynamiten för alla kvackare som försöker sälja på oss äldre en massa fiskoljepreparat som enligt reklamen ska hålla oss friska längre.

Det är alltså tvärtom. Fettsyrorna i tillskotten ökar risken för livshotande prostatacancer med hela 71 procent – och med 41 procent om man ser till alla typer av prostatacancer. Bovarna är tre anti-inflammatoriska fettsyror betecknade EPA, DPA och DHA. En stor europeisk studie ska enligt samma källa ha kommit till liknande resultat.

”Den som tar fettsyror som omega-3 som kosttillskott bör vara medveten om riskerna,” heter det i artikeln och en av författarna, dr Alan Kristal, framhåller att det inte är första gången som forskningen påvisat att kosttillskott kan vara hälsovådliga. I en artikel i en hjärtmedicinsk tidskrift har man också ifrågasatt effekten av omega-3 i samband med hjärt-kärlsjukdomar. Enligt denna artikel som baseras på 20 studier finns det inget som tyder på minskad dödlighet eller färre fall av infarkter och stroke hos dem som regelbundet äter omega-3-preparat.

Detta är den andra studie som gjorts vid cancerforskningsinstitutet i Seattle. Det första var klar redan 2011 och kom till ungefär samma resultat. Forskarna jämförde också män som ingått i en grupp som fått selen och vitamin E i förebyggande syfte. Resultatet visade att selen inte hade någon effekt alls men att vitamin E ökade risken att utveckla prostatacancer.

Sammanlagt deltog 834 män med diagnostiserad prostatacancer i tidigt stadium (156 med långt framskriden cancer) och jämförelsegruppen omfattade 1 393 män som slumpmässigt utvalts ur selen/vitamin E-gruppen.

2 kommentarer:

  1. Det var riktigt nyttig information, som jag inte sett någon annanstans.

    Tack för den !

    SvaraRadera
  2. Lagom är bäst, gäller fortfarande. För mig som har prostatacancer är detta dynamit! Fisk /omega 3 skulle ju hjälpa mig.......

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare