
Det är alltså tvärtom. Fettsyrorna i tillskotten ökar risken
för livshotande prostatacancer med hela 71 procent – och med 41 procent om man
ser till alla typer av prostatacancer. Bovarna är tre anti-inflammatoriska fettsyror
betecknade EPA, DPA och DHA. En stor europeisk studie ska enligt samma källa ha
kommit till liknande resultat.
”Den som tar fettsyror som omega-3 som kosttillskott bör
vara medveten om riskerna,” heter det i artikeln och en av författarna, dr Alan
Kristal, framhåller att det inte är första gången som forskningen påvisat att
kosttillskott kan vara hälsovådliga. I en artikel i en hjärtmedicinsk tidskrift
har man också ifrågasatt effekten av omega-3 i samband med hjärt-kärlsjukdomar.
Enligt denna artikel som baseras på 20 studier finns det inget som tyder på
minskad dödlighet eller färre fall av infarkter och stroke hos dem som
regelbundet äter omega-3-preparat.
Detta är den andra studie som gjorts vid cancerforskningsinstitutet
i Seattle. Det första var klar redan 2011 och kom till ungefär samma resultat.
Forskarna jämförde också män som ingått i en grupp som fått selen och vitamin E
i förebyggande syfte. Resultatet visade att selen inte hade någon effekt alls men
att vitamin E ökade risken att utveckla prostatacancer.
Sammanlagt deltog 834 män med diagnostiserad prostatacancer
i tidigt stadium (156 med långt framskriden cancer) och jämförelsegruppen
omfattade 1 393 män som slumpmässigt utvalts ur selen/vitamin E-gruppen.
Det var riktigt nyttig information, som jag inte sett någon annanstans.
SvaraRaderaTack för den !
Lagom är bäst, gäller fortfarande. För mig som har prostatacancer är detta dynamit! Fisk /omega 3 skulle ju hjälpa mig.......
SvaraRadera