Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 6 juli 2013

Hört, hänt och läst på Narrskeppet
Astma är tvärtemot vad många nutidsmänniskor tror ingen ”civilisationssjukdom”. Redan de gamla egypterna beskrev sjukdomen. På deras tid fanns inga luftföroreningar och koldioxidutsläpp så orsaken måste sökas i andra faktorer. Numera är de flesta också överens om att det är allergener som pollen, organiskt damm och mögel som är bovarna. Även vissa gaser har visat sig kunna framkallas astmaattacker, vilket har fått något snille att påstå att CO2 också kan vara en allergen! Påståendet är minst sagt märkligt eftersom vi för varje utandning ger ifrån oss ca 4 procent CO2. Logiskt sett borde alltså en astmatiker inte kunna  andas alls och överleva.    

Länge har det talats om att den påstådda globala uppvärmningen skulle orsaka översvämningar som i sin tur skulle leda till miljontals ”klimatflyktingar”. FN:s klimatpanel IPCC förutskickade att vi skulle få 50 miljoner sådana redan 2010. Nu är det 2013 och vi har ännu inte sett en enda klimatflykting! Detta konstaterar klimatskeptikern Willis Eschenbach i en artikel. 

De första av dessa stackars klimatflyktngar skulle bli invånarna på lågt liggande öar som Tuvalu. Men det har visat sig att detta örike, Maldiverna och andra korallöar i själva verket växer till och ger plats för fler turister i lyxhotellen. Sedan var det de stackars människorna i Bangladesh vars bosättningar havet åt upp. Nu var det bara det att de aktuella bosättningarna visade sig byggda på bibelns ”lösan sand” eller närmare bestämt på sandrevlar som brukar översvämmas och torrläggas igen av tidvattnet.

Det har också pratats om folket från Shishmaref Village och Newtok i Alaska. Båda uppges vara svårt drabbade av CO2-hotet, som smälter isen och skapar stormar över det öppna vattnet vilka i sin tur eroderar stränderna… Även i dessa fall handlar det om falska larmrapporter och Newtok ligger till och med långt från kusten.

Att den nynazistiska rörelsen och miljörörelsen står ideologiskt nära varandra är ingen nyhet. Ett ytterligare bevis på detta är att en nynazistisk grupp i Mongoliet nu har deklarerat att den  ska ta upp kampen mot utländska gruvbolag i landet genom att låta sina medlemmar klädda i svarta uniformer och med svastika-armbindlar kontrollera bolagens brytningstillstånd.

Gruppen heter “Tsagaan Khass” (= Vit svastika) och har enligt uppgifter på nätet bara något 100-tal medlemmar. Men det finns enligt samma källa många liknande grupper i landet.
Med rakade huvuden och marschkängor på fötterna ger sig medlemmarna ut till gruvorna för att läsa lusen av dem som jobbar där.

”Vår huvuduppgift är att rädda naturen”, säger ordföranden Altankhuum. ”Vi gör detta för att skydda miljön. Gruvexploateringen har blivit en stor och viktig fråga för landet.”

De svarta uniformerna modell SS är ingen tillfällighet. ”Skälet till att vi valde dem är att det som händer i Mongoliet idag är jämförbart med vad som hände i Tyskland 1939 och det var Hitlers rörelse som förvandlade hans land till en stormakt”, säger Altankhuum i en intervju för Reuters.

Överste Tumenjargal Sainjargal vid statspolisen säger att högervridningen i Mongoliet började för 15 år sen när unga människor blev förbannade över att det dök upp skyltar på främmande språk. De började hota affärsidkare och sade att det blev för mycket, att det liknade Chinatown.

Nu ska en irländsk-kanadensisk expedition korsa Nordvästpassagen med en 8 meter lång roddbåt för att rikta omvärldens fokus på klimatförändringarna i Arktis. Fyra man ingår i expeditionen som startade 1 juli från Inuvik. I 80 dagar kommer gänget att ro sig fram och samla in data och bilder som dokumenterar klimatförändringarna. Det är första gången sedan 1906, då Roald Amundsen efter att ha fått avbryta sjöresan fullbordade den på skidor.

Roddbåten är specialbyggd och tillåter de fyra att sova i den och dra den i land ifall de skulle råka ut för en plötslig storm. För säkerhets skull har de både motor och segel – plus gevär med gummikulor för att hålla eventuella isbjörnar borta. I värsta fall får de förstås ta till riktiga kulor, tillägger de glada roddarna. ”Good luck”, säger Skeppsgossen som är elak nog att hoppas på att de här miljönarrarna fryser fast i isen.

“Hur och när kommer jorden att sluta?” var en fråga som tidskriften The Atlantic ställde till några framstående amerikanska klimatnarrar. En av dem som svarade var aktivisten Bill McKibben. Så här löd hans svar:

”På sätt och vis är världen som vi känner den redan slut. Vi har värmt upp jorden, smält Antarktis och gjort havsvattnet 30 procent surare. Den enda återstående frågan är hur mycket mer fossila bränslen vi kommer att använda och därmed hur mycket mer obeboelig vi kommer att göra vår planet.”

Uttalandet får stå för honom och avslöjar om inte annat att än är den sista idioten inte född.

I dagarna pågår en konferens, för övrigt den sjunde i ordningen, kring ämnet allvarliga stormar. Den arrangeras i Helsingfors och är ett typiskt komma-samman-och-dricka-Koskenkorvajippo (vad man dricker beror förstås på i vilket land man träffas). De herrar och damer som gör det säger till media att oväder är för små i det globala sammanhanget för att märkas i existerande klimatmodeller, varför man inte kan säga om de kommer att orsaka fler tornadon och större hagel, vilket är de värsta problemen i samband med kraftiga stormar.

Men enligt dessa stormvetare orsakar en höjning av de globala temperaturerna kraftigare åskväder och även tornadon av det slag som framför allt staten Oklahoma i USA brukar drabbas av varje år (fast det sistnämnda säger de förstås inte). Men vi kan vara lugna, menar en av de amerikanska deltagarna, sådana tornadon kommer också i framtiden att vara en i huvudsak amerikansk företeelse. Däremot måste den lantliga befolkningen i Europa och Bangladesh vara beredda på hagelskador och åsknedslag som förstör skördarna och dödar männen på fälten.

Om hagel stora som golfbollar och golfare sägs dock inget.

Astrobiologer från St Andrew’s University i Skottland har räknat fram den tidpunkt när jorden dör och den stämmer dåligt med vad Bill McKibben siade om några stycken ovan. Vår planet är som bekant 4,54 miljarder år och enligt forskaren Jack O’Malley-James är det slut, finito, kaputt om så där en miljard år när solen börjar koka haven och CO2 utsläcker allt organiskt liv. På en mänsklig tidsskala inträffar döden när jorden kommit up i 50-årsåldern och när den blivit 70 år finns inte ens mikroorganismerna kvar.

För att komma fram till dessa uppiggande resultat har Jack och grabbarna använt sig av datorer. Runt 100 grader varmt lär det också bli, rena ångbastun med andra ord.

Med så dystra framtidsutsikter funderade Skeppsgossen på att hoppa överbord meddetsamma, men så fann han tröst i följande kommentar av en viss Lionell Griffith:

”Med tanke på att den moderna människan utvecklades för sådär 0,0005 miljarder år sen så kan vi utgå från att 2 000 versioner av från människan utvecklade varelser kommer att befolka jorden före katastrofen. Kanske kommer någon av dessa att uppvisa intelligens. I annat fall är vårt släkte utdött för länge sen vid jordens undergång. Inte för att det spelar någon större roll för oss som lever nu. Mycket få av oss som lever idag kommer att få uppleva år 2200. Så lev ditt liv NU och tänk inte på alla katastrofer som kan inträffa en miljard år från nu. Du kan ändå inte göra det minsta åt saken...”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare