Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 23 juli 2013

Om värmeböljor, nors och ren byk m.m.


Drömmen om den isfria Nordvästpassagen lever...
“Något som jag alltid finner intressant är allmänhetens korta minne, för värmeböljor likaväl som för snöoväder. Oavsett vad det handlar om blåser pressen upp det och talar om en stundande apokalyps. När det i själva verket bara handlar om en alldeles normal värmebölja eller snöstorm.”


De kloka orden citerar Skeppsgossen från Alan Carubas blogg Warning Signs. Det beror förstås på att människor i allmänhet har svårt att skilja mellan väder och klimat. Klimat handlar om trender under hundratals år medan väder är vad du ser utanför fönstret.

“Sådana väderhändelser kan vara rätt dramatiska”, skriver Alan Caruba. ”I Wikipedia kan vi läsa att 1851 levde hälften av Englands befolkning i småstäder medan London redan kunde betecknas som en storstad. Moderna vattenklosetter fanns och de förvandlade Themsen till en öppen kloak. I juni 1858 drabbades London av en värmebölja som förvandlade floden till en stinkande sörja. Resultatet blev att parlamentet flyttade uppströms liksom alla som hade råd och möjlighet att göra det.”

Liknande extrema väderhändelser återkommer i alla länder. I juni 1976 drabbades England av en värmebölja som varade i två veckor, medan de sydvästra delarna av landet inte fick en droppe regn på 45 dagar. I augusti 1948 var det New York och Philadelphia som svettades och fick människor att söka sig till biografer med luftkonditionering eller stränder som Coney Island där det fläktade lite.

Kloka bloggaren Judith Curry citerar en majsbonde i Iowa som heter Dave Miller och som till vardags arbetar för Iowa Farm Bureau. Han menar att visst tror bönderna i Iowa på klimatförändringarna men de inser också att klimatförändringarna alltid har inträffat och att de inte har ett dyft med oss människor att göra. En undersökning vid universitetet i Iowa gav vid handen att 66 procent av 5 000 tillfrågade bönder accepterade klimatförändringarna som ett naturligt fenomen. Ett gammalt talesätt lyder: Om du inte gillar vädret så vänta fem minuter och se om det inte ändrar sig…

Varför är då amerikanska bönder så skeptiska till pratet om klimatförändringar när man inte är det på andra håll i världen? Det är en av de frågor Judith Curry ställer. Kan det bero på att de har tillgång till avancerad teknik och på att de är vana vid snabba omsvängningar i vädret? Har du en teori så skriv en kommentar så blir både Judith och Skeppsgossen glada.

Viktigare än vatten?
 Hur illa det kan gå när miljönarrarna får bestämma visar ett färskt exempel från Kalifornien. Under den gångna våren stängde myndigheterna av vattenleveranserna till jordbrukare och andra som bor på landet söder om Sacramento-San Joaquin-deltat. Orsak: 300 tre tum långa norsfiskar hade fastnat i pumparna! Eftersom norsen räknas som “hotad” måste den skyddas till varje pris (i motsats till kungsörnar och andra stora fåglar som hackas sönder i vindkraftverken inte så långt därifrån).

Allt vatten som skulle ha pumpats till odlingarna i dalen pumpades nu i stället ut i San Francisco Bay. Det handlade om enorma mängder vatten, nog för 800 000 hushåll eller för bevattning av 200 000 tunnland odlingar. Vinodlarna i Sonoma Valley får dock inte sitt vatten från deltat och naturligtvis inte heller de rika knösar som bor i Pacific Heights och finansierar miljövännerna i trakten.

Apropå de gröna fascisterna så rustar sig Storbritanniens Friends of the Earth för att stoppa utvinningen av naturgas i landet. Precis som i Sverige för några år sedan vill de stoppa alla provborrningar. Organisationen har enligt uppgifter i Daily Mail redan upprättat en plan för hur det ska gå till. Vad som irriterar miljöfascisterna är en rapport som visar att landets reserver är enorma, så stora att Storbritannien faktiskt skulle kunna börja exportera naturgas. En enda fyndighet skulle kunna förse landet med gas för 47 år framåt.


Och så har Skeppsgossen tagit del av de senaste rapporterna från Nordvästpassagen och det misslyckade försöket att ro igenom den – för klimatförändringarnas skull! Som bekant har roddarna legat infrusna i flera veckor nu. När de bestämde sig för att bryta dödläget och välja en nordostlig rutt, ja då började det blåsa av bara den från nordost. Söderut var en annan möjlighet för de fyra tappra – men så fort de vänt fören mot söder blåste det upp en sydlig vind! Fortsätter det så här missar de Nordvästpassagen helt och hållet. Fortsättning följer…

Till sist en ren nyhet i dubbel bemärkelse. Om familjen Obama hänger sina underkläder till tork på ett klädstreck utanför Vita huset så kan det förhindra CO2-orsakade orkaner. En miljönisse har nämligen räknat ut att torktumlarna svarar för mer än 6 procent av elförbrukningen i USA. Samme någon menar också att det är vi västerlänningar som är skyldiga till klimatförändringarna och att vi därför ska gå före och hänga ut vår rena tvätt på tork i solen… Vad miljöfascister och andra anhängare till den rena läran ska göra med sin smutsiga byk framgår inte av telegrammet.1 kommentar:

 1. Tjenare Narren.

  Det var länge sedan jag skrev en kommentar till din blogg men jag läser den sporadiskt.

  Jag är lite nyfiken på om vad Du har för åsikt om att Vattenfall har beslutat att inte göra de stora revisioner på kärnkraftsreaktorerna R1 och R2 som krävs för att förlänga livslängden på reaktorerna. OKG har ju gjort motsvarande på O1 och håller på med O2.

  Den gamla styrelsen i Vattenfall, som successivt blivit utbytt sedan 2009, hade beslutat om att revisionerna skulle göras, den till stora delar nya styrelsen rev upp beslutet för några veckor sedan.

  Den nya styrelsen, som till stora delar är tillsatt av Maud Olofsson, har gjort att bolaget ändrat inriktning och nu, i huvudsak, skall expandera genom att investera i förnyelsebar elproduktion istället för köp av befintliga kraftbolag.

  När det gäller förundersökningen om att bygga en ny kärnreaktor har riktlinjerna ändrats även där. Förut var riktlinjen att planera för att ett nybygge skulle stå klart i slutet på 2020-talet. Nu är riktlinjerna ändrade så att planeringen är i mitten på 2030-talet.

  Nuon-köpet och att Øystein Løseth blev tillsatt som VD är väl orsaken till att Maud Olofsson gjorde vad hon kunde för att byta ut styrelsen utan övriga regeringen och riksdagen skulle bli inblandade. Nu fattades besluten i näringsutskottet.

  Nu blev det mycket skrivande, men det jag ville veta var din åsikt om Vattenfalls beslut om att inte rusta upp R1 och R2 för att förlänga livslängden. OKG har ju gjort det med O1 för några miljarder trots att den är väldigt nära slutet ändå p g a utmattning i reaktortanken.

  Nu kommer R1 och R2 att tas ur drift runt 2020 istället för runt 2030.

  Jan Eriksson

  SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare