Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 13 juli 2013

Vad är "extremväder"?


Tror sjutton det att det är gorrhett på ett sånt ställe...


Särskilt i USA men också på många andra ställen i världen diskuteras hejvilt de skador som klimatförändringarna orsakar. I Death Valley tangeras temperaturrekord, tornadon drar fram över städer i Oklahoma och spåren av Sandy förskräcker fortfarande. I Sverige handlar det om beredskap för stigande havsnivåer eller åtminstone översvämningar i tättbebyggda områden till följd av ”extremväder”.Ordet ”extremväder” älskas lika mycket av SMHI:s meteorologer som av kvällspress och statstelevision. Blir det 27 grader varmt varje dag i en hel vecka – tänk om en kunde bli det! – drabbas vi av extremväder och när det regnar 100 mm på några dagar är det också ett typiskt extremväder. Orsakat av klimatförändringarna förstås.

En av Skeppsgossens vänner Ed Caryl (misstolka inte epitetet “Skeppsgossens vänner” för vi känner inte varann men tycker i alla fall lika) har skrivit om detta. Han framhåller att de senaste temperaturrekorden alla har satts på platser där man kan förvänta sig rekord. Mätstationen Bad Water i Death Valley i Kalifornien är placerad intill en klippvägg som vetter mot väster där det till yttermera visso finns en uttorkad kritvit saltsjö som reflekterar dagens hetta. Saken blir inte bättre av att stationen ligger mitt på en asfalterad parkeringsyta framför en asfalterad landsväg…

”Det är klart att en mätstation med en sådan placering förr eller senare kommer att slå världsrekord i värme,” skriver Ed. ”Och detta världsrekord kommer lika säkert att basuneras ut över världen som ett bevis på den globala uppvärmningen.”

Mitt i samma sorts bakugn ligger stationen Mercury i Nevada. Ed påpekar också att mätstationerna numera oftast ligger i anslutning till flygplatser med långa värmeabsorberande startbanor. Kan det finnas ett samband mellan dem och de höga temperaturerna, undrar han.

Vid en skogsbrand i det historiskt torra och heta Arizona fick 19 brandmän sätta livet till. Inte för att rädda skogen utan i fruktlösa försök att rädda de villor som byggts i skogen. Brandgator mellan skog och bebyggelse hade ingen kommit på idén att hugga ut. ”För 30 år sen skulle katastrofen aldrig ha inträffat eftersom det inte hade funnits några hus i området,” konstaterar Ed.

Parallellen till de hus vid svenska sjö- och älvstränder som mer eller mindre regelbundet vattenskadas eller spolas bort vid vår- och höstfloder är uppenbar – för alla andra än de myndigheter som tillåter bebyggelse i utsatta områden. Förr i tiden såg man alltid till att placera sina hus så högt upp som möjligt för att slippa vattenskador i grunderna, och bara de mest bemedlade var dumma nog att uppföra sommarhus vid stränder med båthus och groggveranda inom bekvämt räckhåll. Men de hade också råd att ta smällarna. Idag vill alla vara ”mest bemedlade” i jämlikhetens namn. Men de tycks inte vara beredda att betala för konsekvenserna när deras hus seglar bort och möblerna guppar i översvämmade vardagsrum. Då är det plötsligt samhällets ansvar… och försäkringsbolagen kan höja sina premier för alla och envar. 

“Det handlar inte om extremväder”, konstaterar Ed Caryl, “utan om en växande befolkning och infrastruktur. Vädret tar tyvärr inte hänsyn till dessa faktorer, det fortsätter att vara väder.”
 

2 kommentarer:

 1. Notera förvirringen med de olika sorterna:

  282 feet är inte 855 meter utan 85½ meter.

  Döda Havet ligger lägst på jorden mer än 400 meter under havet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så står det också på skylten - men punkten mellan 5:orna är väldigt liten. Tack för påpekandet i alla fall!

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare