Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 2 september 2013

Greenpeace mobiliserar risbönder mot GMOGenmodifierat ris, ”golden rice”, kan varje år rädda en halv miljon barn i riskonsumerande länder från att bli blinda och uppskattningsvis hela 2 miljoner från att dö på grund av brist på vitamin A. Bill & Melinda Gates Foundation är en av de organisationer som aktivt försöker rädda människor på Filippinerna till livet genom storskaliga försök med sådant ris som berikats med höga halter betakaroten.

Nu har en försöksodling vandaliserats av ”aktivister” just som det var dags att börja skörda riset. Ansvarig för försöksverksamheten är International Rice Research Institute (IRRI). De människor som förstörde den filippinska odlingen betecknas av anti-GMO-rörelsen som ”oroliga” bönder, medan andra kallar dem ”betalda aktivister” utsända av vänstern, som samarbetar med Greenpeace, Jordens vänner och Food First.

Zenaida Soriano, talesman för kommunistiska Asian Peasant Coalition (APC) säger: “Det gyllene riset är ett imperialistiskt försök att skaffa sig monopol på utsädet och begränsa den biologiska mångfalden i Asiens jordbruk... Vi behöver inte genmodifierat ris, vad vi behöver är jordbruksreformer som löser problemen med svält och undernäring. Därför uppmanar vi alla medlemmar över hela Asien att förstöra testodlingarna...”

Idag finns det emellertid övertygande vetenskapliga bevis för GMO-ris är både miljövänligt och näringsriktigt. Vilket inte hindrar Greenpeace från att påstå att vitamin A-ris i stor skala kan orsaka skador på människors hälsa genom att uppmuntra till en ensidig diet i stället för att ge människor tillgång till de många vitaminrika grödor som finns i deras närhet. ”Ännu finns inga tester som visar att det gyllene riset är säkert som föda”, säger en talesman för Greenpeace Southeast Asia.

”Bonderörelsen” har på sätt och vis förklarat krig mot vetenskapen. När de förstörde ett risfält saboterade de också en vetenskaplig metod. Någon har jämfört handlingen med medeltidens bokbål. Om Greenpeace och andra organisationer fortsätter på det här viset tar de också på sig ansvaret för miljoner människors död och ett liv i blindhet.   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare