Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 2 september 2013

Alarik Vittfarne: Narrarna fastnar i isen

Det blir nog svårt att komma igenom Nordvästpassagen i år....


Den 24/6 samlades 45 nordiska biskopar på Lofoten. Där fick de lyssna till direktören för Norsk Polarinstitutt, Kim Holmén, som talade om: ”Klimatförändringar skapade av människan”. Det tycks vara källan till ett av hans uttalanden som cirkulerat i media: ”Arktis is smälter snabbare än någonsin”. Han var övertygad om att isen helt skulle försvinna denna sommar.

 Isen hade alltså blivit en religiös fråga!

Uppgiften har sedan t.o.m. letat sig in på ledarsidan i Helsingborgs Dagblad den 28/7 under rubriken ”Nu är det brått”.

Hade Kim skött sitt jobb och kollat läget i mitten på juni, hade han funnit att isen i år var mer än en miljon kvadratkilometer större än i fjol. Den 1  september var siffran nästan två miljoner. Men han har nog jobbet kvar.

År 2007 talade professor Wieslaw Maslowski inför ett stort möte med The American Geophysical Union, AGU, den förening som de flesta amerikanska klimatforskare tillhör: ”Sommaren 2013 blir Arktis isfritt”. Kollegan professor Peter Wadhams förklarade: ”Till slut kommer isen bara att smälta bort helt plötsligt”.  Nu är det bara tre veckor kvar tills det börjar frysa på igen, årsminimum, och mycket is ligger kvar.

Redan nu är Nordvästpassagen igenkorkad och de som hunnit in får ta flyget hem.
Så sent som den 26/8 varnade SVT för att de smältande isarna skulle öppna Arktis för så mycket trafik med stora fartyg att djurlivet kunde drabbas oerhört hårt vid ett oljeutsläpp. Mattias Rust, WWF, krävde ökad övervakning, tydligen omedveten om att ryska myndigheter redan fordrar tillstånd för att segla i deras vatten. Alla kan ju plötsligt behöva isbrytarhjälp.

Men gränsen för narrarnas idioti ligger långt borta. Vill man tro på falska profeter, så går det som det går. I strävan att bli världsberömda satsade några fransoser på att ro till Nordpolen. Två USA-team ville vara lite förståndigare, så de planerade att ro genom Nordvästpassagen. De skulle få sällskap av ett drygt dussin andra farkoster, mest segelbåtar, yachts och till och med vattenskotrar!

Här är ett par av dem som inte kommer längre...
Den 29/8 rapporterade seglarmagasinet Sail-World: Nordvästpassagen har i år 60 procent mer is än i fjol. Det har blivit en överraskning för dussinet seglare, som inte kommer fram längre. Passagen är blockerad. Åtminstone 22 båtar finns i Arktis. Några är nu fastfrusna.

Det har alltså blivit kallare i Arktis i år.

Isen runt Antarktis slog rekord i fjol. Den hade aldrig varit större. Varje dag hittills i år har isens utbredning varit ännu större än i fjol, den 31/8 runt en halv miljon kvadratkilometer större. Det är lika mycket som Sveriges yta. Det kan bara bero på att Antarktis varit kallare i år.

I Sydamerika rapporteras snökaos tidigare än vanligt i passet mellan Argentina och Chile. I Brasilien har ett område fått snö för första gången sedan 1994. Bolivia och Peru har områden med två meter snö och instängda bybor med ihjälfrusen boskap som kan räknas i tusental. 

Jorden håller på att bli kallare. Narrarna i IPCC påstår dock fortfarande att den globala temperaturen stiger, fastän långsammare än förut.  .  .

Det måste man nog ha en viss förståelse för. Skulle jordens temperatur inte gå mot en värmekatastrof, skulle något tiotusental forskare bli utan jobb. De vet att politiker är ett lättlurat släkte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare