Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 19 maj 2014

Vegetarianerna mår inte alls bra

Inte alls någon väg till god hälsa och ett långt liv
Häromdagen blev Skeppsgossen uppmärksammad på en mycket intressant undersökning av de påstådda fördelarna med att äta vegetariskt. Den publicerades i våras av universitetet i Graz och avlivar effektivt myten om att vegetarianer lever längre och är friskare än köttätare. Förhållandet är snarare det motsatta.

Enligt den här rapporten är vegetarianer oftare sjuka och har en allmänt sett lägre livskvalitet än människor som äter kött. Bland annat drabbas vegetarianerna oftare av både cancer och hjärtinfarkter. Psykiska störningar är också vanligare hos vegetarianerna, som enligt de österrikiska forskarna totalt sett utgör en större belastning på sjukvården.

Rapporten grundas på data från den österrikiska vårdintervjuundersökningen (AT-HIS), som ingår i ett större EU-projekt (European Health Interview Survey). Forskarna undersökte totalt 1320 personer, uppdelade i fyra grupper som alla var jämförbara vad beträffar kön, ålder och socioekonomisk status. Studien tog också hänsyn till rökning och fysisk aktivitet. BMI låg inom det normala området för alla fyra grupperna. Mer än tre fjärdedelar av deltagarna var kvinnor. Det enda som skiljde mellan grupperna var kosten – helt vegetarisk, blandkost med kött och enbart kött. 

Många av resultaten är direkt sensationella men har naturligtvis i stort sett tigits ihjäl av PK-media. Vegetarianer har dubbelt så många allergier som de som äter mycket kött (30.6% mot 16.7%) och förekomsten av cancer är högre (4.8% mot 1.8%). Vegetarianer drabbas också i högre utsträckning av hjärtinfarkter (1.5% mot 0.6%). Astma, diabetes, migrän och benskörhet är andra sjukdomar som förekommer oftare hos vegetarianer än hos köttätare.

En annan påtaglig skillnad är att vegetarianer löper två gånger så stor risk att drabbas av ångest eller depression i jämförelse med oss som frossar i kött (9.4% mot 4.5%). Det är för övrigt ett resultat som bekräftas av en tysk studie, som funnit att vegetarianer i betydligt högre utsträckning lider av depressioner, ångest, ätstörningar och psykosomatiska föreställningar.

Graz-studien är inte den första som avlivar myten om att man håller sig friskare och lever längre om man stryker animaliska produkter ur kosten. Världens största nutritionsstudie (EPOS) indikerade också att vegetarianer i allmänhet har en tendens att dö tidigare.

Det är med andra ord ren propaganda som förmedlas av miljöpartister och andra gröna organisationer. Det handlar om ideologi, okunskap och dåligt underbyggda påståenden. Jämförelsen med klimatförändringarna ligger snubblande nära.

Men – och det är kanske den mest intressanta kopplingen – en övervägande del av vegetarianerna är ofta radikala miljöaktivister som är hysteriskt besatta av tron på att planeten är på väg att gå under. Tänk om det till stor del handlar om att dessa ”världsförbättrare” äter ohälsosamt och bara av den orsaken känner sig allmänt otrygga på jorden?


Animaliska produkter förlänger livet och får oss att må bra

2 kommentarer:

 1. Enligt det svenska Livsmedelsverket så är det viktigt med en allsidig kost. Ensidig kost förkortar livslängden, även en vegetarisk sådan. Från livsmedelsverkets sida är man skeptisk till dieter som LFHC, 5:2, helt vegetarisk, RAW-food, stenålderskost och många andra.

  /Jan Eriksson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis är en allsidig kost att föredra. Å andra sidan litar jag inte på livsmedelsverket heller. Alltför många ekonomiska intressen styr dess rekommendationer. Jag har själv konfronterats med några av dem efter en hjärtinfarkt och subventionerad massiv propaganda för margariner.

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare