Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 2 november 2009

Den sinnesförvirrade profeten


De flesta profeter, från Moses till Joseph Smith, har ju uppvisat tydliga tecken på sinnesförvirring. Nu visar det sig att Al Gore - för övrigt den ende profet som fått Nobelpriset - också är på väg in i ett sinnessjukdomsliknande tillstånd. Härförleden deltog han i ett forum för affärsmän i Dubai och påstod enligt närvarande rapportörer att Nordpolens istäcke redan har krympt med 40 procent och att det kan ha försvunnit helt inom 5 - 10 år.

Detta kan i sin tur innebära, sa Profeten, att havsnivåerna stiger med hela 67 meter (ja, han sa så, inte sex till sju meter utan sextiosju meter!). Vidare påstod han att varje meters höjning av världshaven betyder att 100 miljoner människor förvandlas till "klimatflyktingar".

Vem som helst som har tillgång till en kalkylator kan då räkna ut att vi kommer att ha 6 700 000 000 människor på jakt efter land där de kan gå torrskodda redan år 2020.

Nu är det ju så att isen i Arktis som all annan is smälter om somrarna och växer till igen under vintrarna, men det begriper tydligen inte nobelpristagaren. Dessutom ger ju de smältande isen däruppe ingen höjning av havsnivån (en isbit som smälter i ett glas vatten höjer inte nivån).

Kanske har Profeten förväxlat havsisen runt Nordpolen med inlandsisen på Grönland (amerikaner har ju alltid haft det svårt med geografin utanför det egna countyt). Den beräknas innehålla så mycket vatten att en avsmältning skulle kunna innebära att världshaven höjdes med 7 meter. Men, säger sansade experter som grabbarna på Met Office i England, det kommer att ta några tusen år även om vi fortsätter att elda på som nu.

Den som till äventyrs fortfarande tillber Profeten bör alltså lyssna lite extra nästa gång han öppnar käften och inte svälja alla grodor som hoppar därur. Men det är väl som en psykologisk studie på 1970-talet visade: människan är nio gånger mottagligare för rykten än för fakta... och har man helgongloria kan man vräka ur sig vilka idiotiska påståenden som helst.

1 kommentar:

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare