Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 6 november 2009

Skänk en slant...

Allt fler ställer sig skeptiska till den av oss människor orsakade globala uppvärmningen. Klimatmötet i Köpenhamn (dit Narrskeppet fortfarande är på väg) ser ut att bli ett fiasko redan innan det börjat. Då gäller det att bottenskrapa lådorna efter nya "bevis" för att IPCC:s teser stämmer.

Ett sådant skrämskott var tv-reportaget häromdagen om Sundarban i Gangesdeltat. Enligt reportaget för risodlarna där en hopplös kamp mot havshöjningen som dränker deras land. Eftersom den genomsnittliga höjningen av havsnivån i världen ligger stadigt kring 2 mm verkar det ju konstigt att just Gangesdeltat skulle drabbas så hårt.

En koll på internet visar att under de senaste 20 åren har nivåhöjningen varit över 3 centimeter per år! Förklaringen till det skulle vara att glaciärerna i Himalaja som fyller på Ganges och Brahmaputra smälter fortare än förut - på grund av den globala uppvärmningen förstås. Samtidigt drabbas denna enorma flodslätt av erosion som stadigt minskar dess yta.

Vad som inte sägs är att glaciärernas avsmältning inte är uppseendeväckande kraftig eller "onaturlig". Inte heller berättas om den enorma avverkning av den skyddande mangroveskogen som skett under flera decennier. Beboeligt land har hela tiden krympt i Gangesdeltat, samtidigt som befolkningen idag uppgår till över 4 miljoner människor. Av de sammanlagt 102 öarna är idag 54 beboeliga. Och det är inte ris som är den stora inkomstkällan utan räkodling.

Inte heller sägs det att 2 500 kvadratkilometer av totalt 10 000 dito utgörs av ett naturreservat för bengaliska tigrar, krokodiler och andra otrevligheter som varje år decimerar befolkningen med så där en 300 personer.

Skeppsgossen ser därför Sundarbanfolkets larmrapporter om att de är världens första "klimatflyktingar" som lika seriösa som maldivianernas hjälprop. Men Bangladesh behöver bidrag från den rika världen, och grannen Indien - som äger en liten del av området - skiter i det. Vilket de förmodligen gör rätt i.

2 kommentarer:

  1. Hej skeppsgossen!    Jag har kikat på din utmärkta blog några gånger och förvånas över att du har så få besökare av dom uteblivna kommentarerna att döma.

    How come?

    SvaraRadera
  2. Tack för berömmet, Rosenhane! Besökarna är förvisso få, men hellre tar jag emot gäster som du än "fundaklimatister" (se inlägg ovan). Spread the word, man!

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare