Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 17 november 2009

Nio vanliga klimatlögner

Chris de Freitas, professor vid universitet i Auckland i Nya Zeeland har sammanställt en lista på några av de vanligaste och lögnaktiga påståendena om klimatförändringarna och orsaken till dem.

1. Bangladesh översvämmas
Det finns inga bevis för att Bangladesh sjunker på grund av att havet stiger. Att deltat krymper beror på tyngden av alla sediment som samlas där och pressar landytan neråt. Samtidigt leder sedimentavlagringarna också till att kustremsan breddas med ungefär 20 kvadratkilometer om året.

2. Växande öknar i Sudan
Studier visar att Sahara krympt sedan 2003, bland annat i Sudan och centrala Tchad. Kraftiga regn efter torkperioderna på 1970- och 1980-talen och moderna brukningsmetoder har fått öknen att börja grönska.

3. Orkaner i Karibien
Perioden 1991-94 var den mest "orkanfattiga" under senare hälften av 1900-talet. Överhuvudtaget har antalet orkaner sjunkit under senare delen av 1900-talet.

4. Torka och bränder i Australien
Den viktigaste orsaken till torkan och bränderna i sydöstra Australien är atmosfäriska strömmar över Indiska oceanen. Det handlar endast och allenast om naturliga klimatvariationer.

5. Sibirien blir varmare
Efter en varm period i Arktis som kulminerade på 1930-talet skedde en avkylning under 1960- och 1970-talen. Den senaste "värmeperioden" är troligen resultatet av naturliga klimatvariationer.

6. Tuvalu håller på att sjunka
Forskarna har inte kunnat fastställa någon extrem höjning av världshavens yta. Atoller är dock inte statiska, och erosion, sandtag och nybyggnation har lett till att vissa delar av öarna lagts under vatten.

7. Stora barriärrevet på väg att dö
Inte alls. Vattentemperaturen är konstant och den ökade exploateringen av stränderna i närheten tycks inte ha påverkat revet. Det har också klarat mycket kraftiga temperaturvariationer under tidigare årtusenden.

8. Glaciärerna smälter
Det gör de inte, varken i Alperna eller i Himalaya. Schweiziska vetenskapsmän har visat att glaciärerna i Alperna var mindre än de är idag under romartiden. För 7000 år sen var de troligen helt försvunna. Både temperatur och snöfall avgör om en glaciär drar sig tillbaka eller växer. Inte heller i Himalaya har det skett någon onaturlig avsmältning.

9. Fler stormar och översvämningar i England
IPCC skrev redan 1996: "Det finns inga bevis för att extrema väderhändelser eller variationer i klimatet har blivit vanligare under 1900-talet..." Senare rapporter har också avfärdat varje samband mellan global uppvärmning och extremt väder.

När ska klimatåsnorna förstå att de bokstavligen är ute i ogjort väder? Inser de inte att de har blivit grundlurade av människor som bara är ute för att tjäna pengar på det så kallade klimathotet. Och då tänker jag inte bara på Al Gore och hans anhang utan lika mycket på de dårar som påstår att vi kan ersätta olja och fossila bränslen med vind- och solkraft. Tack och lov tycks det som om allt fler vanliga människor numera slår dövörat till när klimatprofeterna börjar predika. Jag säger än en gång: Gå inte på deras lögner! Använd ditt sunda förnuft och vägra sjunga allsång!

1 kommentar:

  1. Bra skrivet. Att jag inte stött på din blogg tidigare. Jag har i alla fall bokmärkt den nu.

    Carl

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare