Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 15 november 2009

Innan oljan tar slut... eller gör den det?

Dieslarna på Narrskeppet går för fullt och drar massor av olja. Men som Rajendra Pachauri sa om sina flygresor - "det gör inget för det handlar ju om ett gott ändamål".

Enligt domedagsprofeterna närmar vi oss stadigt oljetoppen och därför måste vi påskynda omställningen till andra energislag. En som har koll på jordens oljereserver är ju professor Kjell Aleklett i Uppsala, som i sin kristallkula kunnat se att oljan är på väg att sina inom bara ett eller två decennier. Det finns de som är ännu mer pessimistiska och talar om att vi redan har nått "peak oil".

De vet inte vad de snackar om, säger Michael Lynch i sin blog www.masteresource.org
Han menar att man inte kan göra sådana här förutsägelser för längre tid än två eller tre år. Idag "ransonerar" OPEC ca 5 miljarder fat om dagen till följd av den ekonomiska krisen. Nigeria, Irak och Venezuela planerar att starta en produktion på uppemot 5 miljoner fat/dag. I Öst- och Västafrika prospekterar kineserna, och Brasilien provborrar utanför kusten i reserver som kan jämföras med Nordsjön.

Den förmodade oljekrisen är inget nytt. Redan 1989 påstod Colin Campbell som en gång jobbat på franska Total att nu var toppen nådd, och sedan dess har han kommit med liknande varningar åtskilliga gånger.

Nej, slutar Michael Lyndon, det är de olika regimerna som förhalar oljeproduktionen. Än så länge finns det massor av olja att hämta.

Det känns tryggt, tycker Skeppsgossen. Nu vet han och alla andra att Narrskeppet i alla fall når sin destination "Hopenhagen". Vad som sen händer vet inte ens Al Gore.

1 kommentar:

  1. Jag vill ha pommes frites till hamburgaren i morgon med... Fattaru?

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare