Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 14 november 2009

Vad ska vi kalla dem?

Skeppsgossen kallar dem "narrar". Kanske borde benämningen konkretiseras till exempelvis "klimatnarrar". Eller är det inte ett för svagt ord? "Klimatidioter" eller "klimatdårar" kanske. För ett stort fel med den svenska klimatdebatten är att den är full av källhänvisningar och vänliga påpekanden. Ingen vågar ta fram storsläggan och kalla klimatdårarna vid deras rätta namn, vilket det nu kan vara.

Nåväl, efter detta stillsamma utbrott, kan jag meddela att också ute i världen (i varje fall den engelskspråkiga) har kloka hjärnor funderat på ett passande samlingsnamn och kommit fram till ordet "fundaclimatists". Något tungvrickande, men okej så länge.

Så här skriver TBR.cc:
"Fundaklimatism s: 1. Åsikten att den av människan skapade globala uppvärmningen är sann. 2. En oomkullrunkelig övertygelse att det bara finns en Gaia och att Algore är dess profet. Fundaklimatist s en person som följer Algores läror och gör en pilgrimsfärd till templet RealClimate tre gånger varje dag; en person som tror att även om temperaturen faller så kommer den att gå upp igen; en person som upprepar den fundaklimatiska trons teser om att "vetenskapen är enig" och att "metangas kommer att spruta upp från havsbottnen och förstöra allt liv på jorden" oavsett vad vetenskapen än säger. Fundaklimatisk adj som följer fundaklimatismens läror, t.ex. "Gretchen visade starka fundaklimatiska tendenser när hon bestämde sig för att marknadsföra återvinningsbart toalettpapper av säckväv som en miljövänlig produkt".

Skeppsgossen ser fram emot andra förslag och kommentarer.

1 kommentar:

  1. Det är svårt att komma på något bra eftersom alarmisterna inte alltid brukar kunna skilja ironi från allvar, eller fantasi från verklighet för den delen. Kalla exempelvis en alarmist för klimatriddare eller klimathjälte. Förstår han/hon ironin? Det är ingen självklarhet.

    Annars kan man kalla dem för exempelvis klimatpsykopater, klimatkramare, klimatoffer, klimatfjäskare, klimattyckare, klimatåsnor, klimatnötter, klimatpåverkade, klimatprostituerade, klimatnazister, klimatdrömmare eller klimatperfektionister. Vissa förslag är kanske ganska lumpna, och lämpar sig bara när man har med någon riktigt otrevlig typ att göra.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare