Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 14 september 2012

Hett som i helvete


Den 13 september 1922 uppmättes världens högsta temperatur i El Azizia i Libyen: 58°C! Det har gått 90 år sen dess och ingen annan plats på jorden har ens kommit i närheten av denna rekordnotering. Vilket inte är så konstigt, visar det sig nu. För så varmt kan det inte bli nånstans på jorden. Trots den pågående uppvärmningen...


Det är World Meteorological Organization (WMO) som nu meddelat att rekordvärmen i Libyen beror på flera mätfel. Det största av dem var att temperaturen uppmättes på en kringbyggd gård med mörk ”asfaltliknande” beläggning. Lägg därtill att personen som gjorde mätningen var ovan vid förfarandet och den använda termometern.

Därför blev det hela 7°C för mycket. Det för tillfället gällande värmerekordet är från Death Valley i Kalifornien, där man 10 juli 1913 uppmätte 56.7°C – och det är ju rätt mycket, det också.

Men nu har forskare installerat avancerad mätutrustning på en plats i Death Valley som heter Badwater. Förutsättningarna för att Libyenrekordet kommer att slås uppges vara goda. Risken finns att ett nytt toppvärde utnyttjas av de Gore-trogna som ett bevis på den globala uppvärmningen eller ännu värre att libyerna känner sig kränkta och ställer till upplopp i Benghazi…Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare