Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 26 september 2012

Tro inte på allt du läser!

Hur tusan ska jag nu komma över till min tjej?


Världshavens yta fortsätter att sjunka. Envisat som håller koll på havsnivåerna från rymden rapporterar en sänkning på 5 mm under vart och ett av de senaste två åren. Det är något att glädjas åt, mr Gore!

Frågan blir då vart tar allt det här vattnet vägen?

Det stannar på land i form av snö och is, säger de som vet. Förra vintern fick särskilt de västra delarna av USA rekordmycket snö. Och redan nu ligger snön meterdjup i både Colorado och Minnesota – och Karpaterna har drabbats av riktiga snöoväder.

Det är så en istid börjar, säger de som tror att en sådan är i antågande. I så fall kommer det att fortsätta snöa och innehållet i världshaven att minska i motsvarande grad.

Tanken är ju inte alldeles befängd. Det har gått 11 000 år sedan den senaste istiden, så kanske är det dags igen.

Fast det här med snövintrar förbryllar alla klimatforskare. 2011 påstod de att vi kommer att få mer snö i framtiden enligt scenariot ovan, men i år säger andra att framtidens vintrar blir snöfattiga. Och värst är australiensarna som trots en ovanligt snörik vinter hävdar att 2020 är det för alltid snöfritt på kontinenten.

Lika förbryllande tycks den krympande isen vid Arktis vara. Medan en expert på just Arktis (se tidigare inlägg) säger att fenomenet är inget att oroa sig för, varnar en annan för att sommarisen kring Nordpolen kommer att vara helt borta inom fyra år. Den nu aktuella olyckskorpen heter Peter Wadham och är professor vid Cambridgeuniversitetet.

Han talar om “en global katastrof” som kräver omedelbara insatser. Och då räcker det enligt honom inte bara med reducering av CO2-utsläppen utan vi måste också använda våra kunskaper i geoengineering. En metod skulle kunna vara att göra molnen vitare så att en större mängd av solstrålningen reflekteras, en annan att vi häller i en massa mineral i världshaven så att de tar upp mer CO2.

”I många år har jag sagt att sommarisen i Arktis kommer att försvinna”, säger han. ”Orsaken är ingen annan än den globala uppvärmningen.”

Det positiva med den minskade isutbredningen är enligt Wadham att Nordostpassagen kan vara öppen under längre tid och att det blir lättare att utvinna Arktis olje- och gasreserver. Samtidigt påskyndas den globala uppvärmningen, varnar han, och resultatet av den blir att stora mängder metan frigörs när permafrosten smälter – något som förstärker den onda cykeln..

Må så vara. Men häromdagen kom nya rapporter som berättar att larmrapporterna saknar substans. Nasa medger nu att det var en arktisk cyklon som började 5 augusti som ”rev upp havsistäcket”. Det är inte första gången. Samma sak hände 2007. Vad media rapporterade då och vad de rapporterat nu är bara halva sanningen, säger en polarforskare

Så tro inte på allt du läser. Inte ens på Skeppsgossens kommentarer i en värld av narrar.





1 kommentar:

  1. Här är Envisats resultat:

    http://www.aviso.oceanobs.com/en/news/ocean-indicators/mean-sea-level/

    Sedan förra året året har havsnivån börjat öka igen, och det rejält med c:a 1 cm på ett år.

    Det är inga klimatforskare som har sagt att vi alltid kommer att ha snöfria vintrar framöver, bara att de snöfria vintrarna blir vanligare.

    Jag måste fråga om varför all denna desinformation om vad klimatforskarna säger?

    Klimatforskarna har varnat för att nederbörden kommer att öka, och det kommer den att göra även de vintrar som är kalla. Det finns alltså risk för mer snö framöver under de vintrar som är kalla enligt klimatforskarna.

    När det gäller Arktis, så säger de klimatforskare som verkligen forskar där, att den första isfria sommaren kommer runt 2030 ungefär och ungefär 15-20 år senare kommer alla somrar att ha en helt isfri period.

    Här kan du se hur isen vid Arktis i september varierat de senaste 34 åren.

    http://nsidc.org/data/seaice_index/

    Nu vet vi att 2007 och 2012 var exceptionella år med stormar, så de bör man inte ha med om man skall försöka se en trend på isutvecklingen.

    Om Ishavsforskarna får rätt är jag för gammal att få uppleva. Första isfria året kanske jag får uppleva, men inte när alla år har en isfri period.

    /Jan Eriksson

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare