Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 28 september 2012

Si, iskarlen kommer!


I ett inlägg nyligen nämnde jag något om en kommande istid, ett ämne som jag tycker förtjänar att behandlas mer ingående. Så håll tillgodo – iskarlen kommer!


Enligt klimatnarrarna har mänskligheten fått uppleva allt fler ”superstormar” sedan vintern 2010. Om detta är sanning eller inte kan alltid diskuteras. ”Efter en hektisk start har antalet tornados i USA under 2012 minskat till klart under en förväntad normal”, skriver NOAA.

Men alarmisterna skyller förstås allt på den globala uppvärmningen eller som den numera ska kallas klimatförändringarna. Så finns det andra ”forskare” som på fullt allvar hävdar att stormarna ska skyllas på HAARP, det halvhemliga forskningsprojekt som ynglat av sig över hela världen i form av väldiga antennansamlingar (finns också i Sverige).

För egen del tror Skeppsgossen mer på att det är solen som styr vårt klimat och våra livsbetingelser överhuvudtaget. Det är inte heller otroligt att solen påverkar den s.k. magnetosfären – en del menar att jordens magnetfält håller på att förflyttas och att det är upphovet till ”superstormarna”. Ett färskt exempel på en sådan är det oväder som drabbats England och Skottland i veckan.

Att vi människor skulle kunna bidra till klimatförändringar är en befängd tanke – och till och med Nasa har ju motvilligt erkänt att det nog är solen som betyder mest. Och just nu håller solen på att svalna, något som innebär att vi närmar oss en ny istid.

Återstår då frågan om det rör sig om en liten och “snäll” istid eller om en stor istid som varar i 100 000 år eller mer kan förstås ingen besvara. Men de flesta räknar med en kortare istid på knappt ett århundrade eller så. Tro nu inte bara att en sådan inte skulle få katastrofala följder för mänskligheten.En av dem som varnar för istidens följder är chefen för Space and Science Research Center, John L. Casey. Han ser glad ut på bilden, fast han säger att vi kommer att drabbas av brist på både mat och drivmedel under de kommande årtiondena. Och det är vi som bor i norr som kommer att få känna av bristen allra mest.

Hör bara – en del av länderna i norr måste överges när isen tränger på från Arktis, energiproduktionen avbryts och de allt kortare växtperioderna orsakar hungersnöd, upplopp, regionala konflikter och massdöd. Vissa områden kommer att drabbas av svår torka och i USA torkar Mississippi ut samtidigt som salt havsvatten från Mexikanska golfen svämmar över deltat.

Att solen svalnar förutsägs i en långtidsprognos från Nasa som ju vet allting bäst. Den gäller fram till 2022. George Kukla, professor emeritus i paleoklimatologi vid Columbiauniversitet, är inte förvånad och framhåller att istiderna går miljontals år tillbaka i tiden, med korta avbrott för varmare perioder.

Robert Felix, som skrivit böcker om istiderna, varnar: “Nästa istid kan börja när som helst. I nästa vecka, nästa månad, nästa år… det är inte frågan om utan när. En dag vaknar du – eller snarare vaknar du inte – begravd under nio våningar snö. Och allt beror på en naturlig cykel som ger en istid vart 11,500:e år.”

Nu har det gått 11,500 år sen sist. När iskarlen kommer slår skördarna fel, somrarna blir kortare och blötare och svalare. Hungersnöd drabbar alla jordens stora jordbruksbälten från södra Kanada till Ukraina och södra Ryssland. Även Kina kommer att påverkas liksom världen i övrigt.”

Kanske kan modern teknik och moderna jordbruksmetoder minska följderna, åtminstone initialt. Men översvämningar och ett kyligare klimat kommer till slut att resultera i krympande skördar och allt högre priser. När bristen på livsmedel blir permanent faller regeringarna.

Redan nu kan vi se tecknen, påstår pessimisterna. Oron i Mellanöstern, Afrika, Storbritannien och delar av Asien beror mer av brist på livsmedel och allt högre priser än på den politiska agenda som media rapporterar om. Samtidigt uppmanar de förutseende människor i städerna att börja odla sina egna livsmedel. Men det är bara en kortsiktig lösning på ett kommande jätteproblem som ytterst leder till mänsklighetens undergång.

Skeppsgossen intar en försiktigare ståndpunkt. Men när stormen sliter i tackel och tåg på Narrskeppet är det inte utan att man undrar vart vi är på väg. Så drick ur ditt glas, si döden på dig väntar!

Tur att vi har mobiltelefoner när istiden kommer...

2 kommentarer:

 1. Sökning på internet gav.

  Space and Science Research Center är en är ett litet företag som sysslar med opinionsbildning med ett namn som associerar till en stor forskningsorganisation. Företagets egentliga namn är Space and Science Research Corporation och det startades 2007 av John L Casey.

  John L Casey är fortfarande ägare av företaget och han har aldrig sysslat med forskning. Hans tidigare anställning på NASA hade ingenting med forskning att göra.


  /Jan Eriksson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig påstått att John L. Casey är något sanningsvittne när det gäller en kommande istid - snarare är han väl en charlatan av samma skrot och korn som t.ex. Al Gore och Rajendra Pachauri (ett par som ju inte heller sysslat med forskning). Men hans uttalande är typiskt för den hör sortens personer som gör allt de kan för att skapa rubriker som skrämmer upp folk. Tack för att du bekräftat det, Jan!

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare