Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 27 september 2012

Månskensbubblor


I Barcelona arbetar den tyske arkitekten André Broessel. Han har utvecklat ett solenergisystem som kan läggas in i husväggar och fungera både som fönster och som energikällor. Och det är inte bara energi från solen som skapas genom de här glaskulorna – systemet, som kallas ß.torics, är så effektivt att det till och med kan omvandla månsken till elektricitet!


Enligt uppfinnaren kan glassfärerna koncentrera månljuset så att det tillför energi. Fan tro’t, säger den alltid skeptiske Skeppsgossen, som emellertid håller med om att glassfärerna i alla fall ser mer dekorativa ut än konventionella solcellspaneler. Företaget som ska marknadsföra systemet heter Rawlemon och påstår att kulorna genom sin form kan förstärka ljuset upp till 10 000 gånger, vilket gör det 35 procent effektivare än vanliga solceller.

En del av den ekonomiska krisen i Spanien beror på alla de vansinniga satsningar på förnybar energi som gjorts i landet under det senaste decenniet. Utbyggnaden av sol- och vindenergi har visat sig vara en katastrof, som inte bara kostat enorma pengar utan också lett till ökad arbetslöshet (i stället för alla de gröna jobb som regeringen utlovat).

ß.torics är troligen bara en avknoppning av alla dessa utopiska idéer – eller rentav en bluff? Förr eller senare brukar ju bubblorna spricka…Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare