Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 25 september 2012

Vad kostar omställningen till elfordon?

Enligt Reuters kommer USA-regeringens satsning på elbilar att kosta 7,5 miljarder dollar fram till 2019. Effekten på den totala bensinkonsumtionen i landet blir trots det ”obetydlig”. Det säger kongressens budgetkontor CBO i en rapport som lades fram förra veckan.


Ungefär en fjärdedel av summan utgörs av de skatterabatter som elbilarnas kunder får. Resten av kostnaden fördelar sig på 2,4 miljarder dollar i garantier till batteritillverkarna och 3,1 miljarder till bilföretag som bygger bränslesnåla fordon.

Tanken med skatterabatterna är ju att öka försäljningen av i första hand rena elbilar och hybrider, men också extremt bränslesnåla konventionella bilar får del av dem. Det är skälet till att den sammanlagda bensinkonsumtionen förbli densamma under många år framåt.

CBO har också räknat på statens kostnader per gallon sparad bensin och kommit fram till att denna kan ligga mellan 3 och 7 dollar, en förskräckande hög siffra tycker Skeppsgossen.

Men rabatten på 7 500 dollar är ändå för liten för att överbrygga priset mellan en konventionell och en el- eller hybridbil. Den borde – enligt CBO – ligga på minst 12 000 dollar för att locka fler köpare.

Skeppsgossen undrar i likhet med många andra om denna miljardrullning kan anses vettig i ett land som dras med ett enormt budgetunderskott och en arbetslöshet på ca 8 procent. Obamas politik påminner inte så lite om de idiotiska idéer som centern ger luft åt i Sverige genom uttalanden som att partiet vill ”göra den svenska fordonsflottan fossiloberoende till 2030”.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare