Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 15 september 2012

Skuggor över solkraften

Marginellt energitillskott i USA

Queensland Competition Authority (QCA) i Australien har föreslagit att hushåll som köpt solcellsanläggningar ska få betala ordinarie marknadspris för den el de genererar. Det skulle betyda att de tvingas sälja producerad el till kraftbolagen för ca 8 cent per kWh och sedan köpa tillbaka den för runt 20–30 cent/kWh.


“Det här förslaget innebär döden för alla solcelsinstallationer”, säger en konsument och jämför det med att man inte får äta sina egenodlade grönsaker utan måste sälja dem till någon grossist och köpa dem till fullt pris i butik.

Men det finns också de som applåderar tanken. Subventionerna till solkraften har betalats av vanligt folk som inte haft råd att installera några solceller, vilket de anser är både brottsligt och omoraliskt.

Skeppsgossen kan tänka sig att något liknande borde införas i Sverige för vindkraftsel så att vi slapp se så många propellrar förstöra landskapet i framtiden. Ett litet steg åt det hållet har ju redan tagits, men det behövs statliga krafttag mot t.ex. vindkraftskollektiven som ju består av samma sorts näriga miljökramare som nu riskerar att klämmas åt i Australien.

Apropå solkraft har det amerikanska energidepartementet gett ut en skrift med titeln “Solkraften har en ljus framtid”. Enligt den kommer solgenererad el att svara för 18 000 MW per dag nästa år (idag är den upe i 16 700 MW per dag i USA). Det kan låta mycket, men faktum är att det bara motsvarar 0,14 procent av den totala mängden genererad och förbrukad el i juni 2012.

0,14 procent! Smaka på den...

Ser man till första halvåret 2012 är andelen solenergi ännu blygsammare eller 0,09 procent. En expert framhåller att man måste försöka se realistiskt på vad den ”förnybara” energin verkligen åstadkommer. Och hittills har den inte betytt särskilt mycket för den amerikanska energimarknaden, som domineras av kol- och naturgaseldade kraftverk till ca 70 procent.

Utan subventioner!



2 kommentarer:

  1. Hej Narren

    Jag tycker att du skall ta reda på vilka regler som gäller i Sverige när det gäller vindkraft.

    Att investera i vindkraftskollektiv är ungefär som att skriva på ett fast pris-avtal där man förskottsbetalar delar elen. Vinsten (förmånsvärdet)kapitalbeskattas och eventuellt lån får man göra ränteavdrag för. Det finns ingen skattemässig fördel med att äga vindkraftsandelar på det sättet.

    Om man vill investera sina pengar i vindkraft, så är det lönsammare att köpa en andel i ett verk som säljer el på spotmarknaden och själv köpa el från spotmarknaden än att köpa produktionsandelar. Skattemässigt är det ingen skillnad, allt beskattas som vilka aktieaffärer som helst. Det är däremot en mycket krångligare administration kring produktionsandelar.

    /Jan Eriksson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej. Men det var ju i första hand solkraft jag skrev om den här gången. Och apropå just solkraft så blir man ledsen när man läser i HD idag att Öresundskraft som driver Helsingborgs elbilspool är nöjda med de 4000 kWh som deras solceller genererat sedan mars i år. Det motsvarar 2000 liter bensin/diesel... Är man miljönarr får man vara nöjd med lite.

      Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare