Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 12 augusti 2014

En tablett Lipitor varannan dag räcker

Trots att det inte finns några bevis för sambandet mellan blodfetter och hjärt-kärlsjukdomar fortsätter läkarna att skriva ut kolesterolsänkande statiner till miljoner och åter miljoner patienter. Allt medan läkemedelstillverkarna gnuggar händerna och ser kassakistorna fyllas till bredden. Och i vanlig ordning tystas kritikerna…

Redan 1999 presenterades en rapport som om den uppmärksammats mer kunde ha fått många patienter att slippa en del av de biverkningar som statinerna ger i form av muskelvärk och allmän svaghet. Enligt studien visade det sig nämligen att en tablett Lipitor 10 mg hade samma effekt på sänkningen av kolesterolvärdena om den togs varannan dag i stället för varje dag. Studien omfattade dock endast 69 patienter och resultatet har därför ifrågasatts.

Följderna av en övergång till varannandagsintag är självfallet stora. Läkemedelstillverkarna skulle få sälja bara hälften så många tabletter. Troligen skulle patienterna slippa en del av biverkningarna också. Skeppsgossen veterligt gjordes en enda uppföljning av studien 2001 men där manades till försiktighet i utvärderingen och att en tablett varannan dag kanske inte passade alla patienter.

Med andra ord locket på. Precis som i fallet CO2 och klimatförändringarna handlar kolesterolfaran mest om pengar. Även om patenten på en del av statinpreparaten har gått ut så fortsätter läkemedelsbolagen att dra in miljarder på vad som egentligen är ett icke-problem. Det är direkt skamligt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare