Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 9 augusti 2014

Tiggarbössorna


Röda Korset vill ju gärna framstå som en räddande hand för alla nödställda. Men efter de interna skandalerna i Sverige – nu senast fick en mångårig medarbetare sparken efter att ha ifrågasatt nyttan av att hjälpa flyktingar här i Sverige i stället för på plats – har organisationens verksamhet då och då satts  ifråga. Vart tar alla de pengar som stoppas i bössorna vägen?

Det är en fråga som den amerikanska journalisten Sharyl Attkisson ställt sig. Efter orkanen Sandy samlade Röda Korset i USA in 300 miljoner dollar och det var väl inte mer än rimligt att allmänheten fick veta hur alla dessa pengar användes. Men när en annan journalist bad om en redovisning blev svaret (via advokat) att det var ”en branschhemlighet”. New Yorks statsåklagare lyckades få fram några siffror men amerikanska media – som i motsats till vår PK-press fortfarande ägnar sig åt undersökande journalistik - har inte fått någon djupare insyn i Röda Korsets ekonomi.

Redan 2010 rapporterade Sharyl Attkisson i CBS News om hur fem stora hjälporganisationer, bland dem Röda Korset, fyra månader efter katastrofen använt insamlade medel avsedda för jordbävningsoffren på Haiti. Hon kom fram till att det handlade om så stora summor att varje hemlös familj kunde ha fått  en check på 37 000 dollar. ”Men fortfarande”, konstaterade hon, ”gick tusentals människor hungriga och bodde under presenningar”. När hon begärde en redovisning svarade samtliga organisationer att de inte kunde specificera hur de använt donationerna. De nöjde sig med att säga att de levererat 10 000 mål mat eller 10 000 flaskor med vatten.

”Det minsta man kan begära”, skriver Sharyl Attkisson, ”är väl att det finns uppgifter om hur många mål mat och hur många flaskor vatten som delats ut till varje flyktingläger och när det skett.” Sanningen tycks vara att hjälporganisationerna får in så mycket pengar att de inte riktigt vet vad de ska göra med dem. Och lika säkert finns det många rymliga fickor i ledningen.

Ett annat exempel är den blodgivarverksamhet som Röda Korset i USA ägnar sig åt. Blodgivarna får inte en cent men Röda Korset säljer blodet för runt 240 dollar halvlitern. Ingen tycks veta vart förtjänsten tar vägen. Och precis som hos svenska Röda Korset utsattes den amerikanska motsvarigheten för en förskingring 2012, då ett par anställda roffade åt sig över en miljon dollar.

I Sverige har vi ju en sorts kontrollmyndighet för insamlade medel som ska se till att pengarna används för avsett ändamål. Men historien med Johan af Donner visar ju att det alltid finns vägar runt kontrollsystemen. Nåja, Bengt Westerberg tvingades i alla fall avgå som ordförande och det var förstås en välsignelse. När toppstyrningen tar sig sådana uttryck som i det senaste fallet och en hängiven volontär sparkas för att hon deklarerat en avvikande åsikt, då borde det finnas anledning att åter igen undersöka vad svenska Röda Korset ägnar sig åt. ”Branschhemligheter” hör definitivt inte hemma i en sådan organisation!
     

I väntan på att det görs en oberoende utredning av verksamheten råder Skeppsgossen dig och andra som läser detta att sluta ge pengar till hjälporganisationer överhuvudtaget. Tiggarbössorna med röda kors på verkar tyvärr lika skumma som de rumänska pappmuggarna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare