Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 13 augusti 2014

Nu går metanlarmet (igen)

Fuckad av metan

Just som många narrar slutat tvivla på koldioxidens inverkan på klimatet och gått i land för att ägna sig åt viktigare forskning kommer ett nytt larm. Det handlar om all metan som bland annat finns lagrad i havsbottnarna, den sibiriska tundran och så naturligtvis i kornas magar. Metangasen är som vi vet 20 gånger potentare än CO2 när det gäller att lagra värme i atmosfären, och för inte så länge sen rapporterades det om försök att utfodra korna med pruttbegränsande foder så att vi människor inte blir kokta i framtiden. 
 
Mannen bakom det nya metanlarmet är dr Jason Box som håller till vid universitetet i Stockholm, ett ställe som annars är känt för måttfullhet i klimatfrågor. Nåväl, tidigare har det sagts att metanet på havsbottnarna var relativt ofarligt i och med att det hinner lösas upp innan det når ytan. Men vår Jack-in-the-box har funnit att man nu kan se “stora plymer av dödlig metan” i vattnen runt Arktis. Och det beror förstås på att havsvattnet blivit varmare vilket i sin tur beror på att vi människor eldar med fossila bränslen och kör bil och …ja ni kan hela refrängen vid det här laget. 


”Om bara en liten del av det lagrade kolet i havsbottnen i Arktis kommer upp i atmosfären så är vi alla ’fuckade’ (som det numera tydligen heter i internationella forskarkretsar)” säger Jason Box. ”Jag slipper kanske uppleva det, men inte min dotter. Hon är tre år.”


Hans forskarkolleger har varit lite försiktigare i ordvalet och kallat upptäckten ”något överraskande”. Men det är värre än så enligt dr Box: ”Vi står mitt i ett scenario med global uppvärmning och vi måste se till att det ändras”, säger han i en intervju med nätblaskan Motherboard. ”Vi är fuckade till en viss punkt, inte sant? Det håller på att bli omöjligt att kontrollera. Klimatdraken är irriterad, och kanske blir draken så förbannad att den gör slut på allt och alla.”


Visserligen har metanutsläppen minskat med 11 procent sedan 1990 trots den ökade användningen av naturgas, men Obamas kunniga rådgivare räknar med att de kommer att stiga med motsvarande över 620 miljoner ton CO2 till år 2030 – om vi inte gör något.


Dr Box använder samma argumentation som klimatnarrarna gjort i flera årtionden nu. Klimathotet är verkligt och överhängande, kanske inte så mycket för oss som för kommande generationer – men det finns fortfarande tid att göra något åt det. Skeppsgossen slår för sin del dövörat till för sådana fuckade påståenden.  3 kommentarer:

  1. Hur kan någon som agerar så ovetenskapligt bli doktor i Sverige ?

    SvaraRadera
  2. Ja det är väl inte så konstigt för här i Sverige bygger ju hela "klimathotet" på ovetenskapliga fakta. Fakta, som i realiteten inte är några fakta utan endast bygger på tro, precis som religionen bygger på tro...

    SvaraRadera
  3. Metanmannen Jason Box rekommenderas att ta del av den information i ämnet som finns på nätet. På sajten Real Climate finns en intressant analys av David Archer vid universitetet i Chicago, där utsläppen från havsbottnen jämförs med de stora ”metanhålen” i Sibirien. Vid mätningar i ett av dessa (80 m i diameter och 60-100 m djupt) visar det sig att det handlar om väldigt små mängder ren metan. Archer kommer fram till att gashålet i Sibirien på sin höjd släppte ut 0,000003 Gton, vilket innebär att det skulle krävas sådär en 20 000 000 explosioner inom något eller några år för att utsläppet skulle kunna påverka det globala klimatet. Och den metan som sipprar upp i Norra Ishavet har minst 500 meter upp till havsytan, ett faktum som talar för att mängden ren metan som når atmosfären blir väldigt liten.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare