Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 21 augusti 2014

Sluta köpa vindkraftsproducerad el!

Vindfarmen Walney Offshore utanför England stod i vägen för ett
danskt fartyg. Krocken ledde till ett oljeutsläpp... Miljövänligt?
Det är väl bara enögda miljöpartister och likställda som vid det här laget inte inser att vindkraften aldrig kommer att kunna konkurrera på en fri energimarknad. Men likt förbannat fortsätter t.ex. Bixia i Sverige att tvinga på sina elkunder en mix där vindkraft ingår. Skeppsgossen har länge haft just Bixia som elleverantör och bett att få slippa ingrediensen vindkraftsel. Det går inte, så nu byter jag till Vattenfall som åtminstone ger valmöjligheter: vattenkraft, kärnkraft eller vindkraft. Tack för det! Naturligtvis hoppas jag att fler vindkraftmotståndare gör detsamma. Aktiva val är det enda som kan sätta stopp för den här kostsamma och totalt onödiga energikällan.

Färska siffror från USA bekräftar det vansinniga slöseriet med skattemedel för att subventionera vindkraften. Bara under perioden 2009 till 2013 sköt amerikanska staten till 14 miljarder dollar för att ge vindkraften draghjälp. Enligt Forbes åtnjuter vind- och solkraft mer än 50 gånger så stora subventioner per megawattimme som vanligt kol, och över 20 gånger så mycket om man ser till den genomsnittliga mängden el genererad av kol och naturgas.

Vindindustrin i USA hotar med att 37 000 arbetstillfällen går förlorade om subventionerna upphör. Forbes skriver att varje jobb inom vindkraften kostar skattebetalarna 15 gånger mer än motsvarande arbeten inom t.ex. oljeindustrin – från 32 900 dollar för en genomsnittlig arbetare ända upp till 1,1 miljoner dollar per arbetstillfälle om man räknar in alla statliga bidrag.

Satsningarna på vindenergi påstås ju skapa en massa jobb inom olika sektorer och gynna den inhemska ekonomin. Ett projekt i Indiana ägs av Horizon Wind Energy som fått 276 miljoner dollar i statsbidrag för detta. Horizon är emellertid inte så amerikanskt som det låter utan ägs av EDP Renovaveis i Portugal. Turbinerna tillverkas av Vestas i Danmark och monteras på 100 m höga torn som importerats från Vietnam. Trots alla sådana stimulanspaket har Vestas meddelat att företaget måste friställa 800 personer i USA och Kanada på grund av en minskning i orderingången på ca 25 procent.

Som vanligt vilseleder också vindindustrin allmänheten när de uppger maximal kapacitet (i MW) och inte hur många kWh ett visst vindkraftverk på en viss plats kan förväntas producera. I USA tillämpas systemet med ”negativ prissättning” vilket innebär att en producent får sin skattereduktion för varje kWh kraftverket genererar också när det finns ett överskott på el. I Tyskland har man som bekant skickat överskottet till grannländerna till reapriser trots att dessa egentligen inte vill ha det. Och häromdagen såg Skeppsgossen att den brittiska vindkraften nådde upp i fantastiska 1 procent av den totala elproduktionen i landet!

Skeppsgossen råder dig som läser detta att se över ditt elavtal och kontrollera att du inte får en mix där el från vindkraft ingår. Säg i så fall upp det och gör klart för leverantören att det beror på att du inte vill subventionera det mest vansinniga energislag människan kommit på. Må vara att det kan liknas vid en västanfläkt, men i bästa fall kan många sådana leda till en liten storm...

5 kommentarer:

 1. På Vattenfalls hemsida uppmanas du att välja vindkraft för att slippa få en mix av olika slags el levererat i ditt vägguttag.

  Men saken är bara den att vare sig du väljer vindel eller inte så får du ändå den där mixen. För ingen el-leverantör kan skilja ut vindelen från mixen så att den kund som valt vindel bara får vindel i sitt vägguttag.

  Vad Vattenfall gör är således ett uppenbart bedrägeri. Man tar betalt för något de inte kan leverera. Nu är Vattenfall inte det enda företag som bedriver detta bedrägeri som de tjänar miljontals kronor på varje år.

  Och de gör det med åklagarnas goda samtycke dessutom ...

  SvaraRadera
 2. Hej Narren.

  Enligt IEA så var vindkraftens andel 6% av den brittiska elproduktionen 2012. Inte 1% som Du skriver.

  Jag tycker Du borde ifrågasätta källorna du hämtar dina uppgifter ifrån.

  /Jan Eriksson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Notera att jag skrev "häromdagen" varmed jag menade att den brittiska elproduktionen från vindkraft uppgick till en enda procent just den dagen. Detta kan du själv kolla på de dagliga officiella rapporterna på nätet. Vad du talar om är ett genomsnittsvärde - dessutom för 2012.

   Radera
  2. OK. Jag missförstod vad Du menade.
   Storbritannien är ett litet land så där bör det sommartid även vara så att vindkraften ibland producerar 0%.

   Själv så är jag mest orolig för ett EU-direktiv som gör att 1/3-del av Europas kärnkraft kommer att läggas ned före 2020. Det är reaktorer som skulle ha upp till 10 års längre driftstid.

   /Jan Eriksson.

   Radera
 3. Nu har jag tecknat elavtal med Mälarenergi som lovar att jag bara ska få el från vatten- och kärnkraft. Jag kan ju inte kontrollera att det verkligen är så men hoppas att de inte luras.

  SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare