Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 15 augusti 2014

Vindkraftverken som tortyrredskap

Skottland är ett av de länder vars landskapsbild håller på att förstöras av tusentals meningslösa vindkraftverk. Men ju fler monsterpropellrar som sätts upp desto starkare blir kritiken från allmänheten. Fler och fler närboende klagar over illamående, huvudvärk och andra problem orsakade av det lågfrekventa buller som vindsnurrorna orsakar. Enligt tidningen Scottish Express handlar det om totalt 33 500 familjer som bor närmare än tre kilometers avstånd från 10 vindkraftfarmer.

Som bekant kan man inte höra så lågfrekventa ljud som propellrarna alstrar. Därför har myndigheterna lätt kunnat avfärda kritikerna. Men nu träder en före detta kapten i brittiska armén, Andrew Vivers fram och berättar att infraljud använts som hjälpmedel vid militära förhör.

”När vitt brus förbjöds övergick militären till infraljud”, säger han i en intervju. ”Om man riktar det mot en person kommer denne att känna det som att både hjärnan och kroppen vibrerar. Det är alldeles åt helsike att man inte gör mätningar av infraljud före och efter byggandet av vindkraftverk.”

Ett exempel är den ökade och bevisade frekvensen av sömnproblem, yrsel och huvudvärk som noterats i staden Dundee efter det att två stora vindkraftverk uppförts i området år 2006. Ett annat exempel är ett par stora vindfarmer i Ayrshire och Mark Hill med 60 resp. 28 turbiner. Just nu mår invånarna där bättre än på länge, vilket beror på att myndigheterna ägnar sig åt underhållsarbeten av elnätet och att verken stoppats under tiden.

Det står helt klart att det finns ett “vindkraftssyndrom”. En kvinna i Massachusetts i USA diagnostiserades för detta redan 2011 av en läkare utbildad vid Harvard. Patienten ifråga, Sue Hobart, förstod inte själv varför hon drabbats av huvudvärk, tinnitus, sömnsvårigheter och yrsel, förrän hon åkt på semester. Hon bodde ett par kilometer från två stora vindgeneratorer. Också andra boende i trakten var drabbade, men ett förslag framlagt av staten New Jersey om större ”säkerhetsavstånd” röstades ner av s.k. miljövänner.
 
Myndigheterna lite varstans i världen gör sitt bästa för att dölja problemet. De menar att besvären orsakas av en kombination av själva ljudet, att man inte tycker om att se vindkraftverk i sin närhet och att man generellt är mot allt vad vindkraft heter. Rena inbillningssjukan med andra ord.

Skeppsgossen tänker fortsätta att rapportera om vindkraftens skadeverkningar på människor, miljö och djurliv. Han är övertygad om att vindkraften är ett lika onödigt som vansinnigt energislag, lukrativt för dem som upplåter mark och något slags statussymbol för de kommunpolitiker som under pompa och ståt inviger nya vindfarmer runtom i vårt land, påhejade av sinnesförvirrade miljöpartister och naturvänner som skiter i fågel- och fladdermusslakten i vindkraftverkens skugga.

Hela artikeln i original kan du läsa på www.dailycallernewsfoundation.org

  

4 kommentarer:

 1. Stort tack för din ihärdighet !

  Information behövs i vårt samhälle.

  "Civiliserad tortyr" alltså !

  Förskräckande !

  SvaraRadera
 2. Hej Narren.

  Att det finns människor som blir störda av vindkraftverk och att vissa mår dåligt av det betvivlar jag inte. Att det skulle bero på infraljud från vindkraftverken är långsökt. Det finns massor av bullerkällor som i vår närhet som utsätter oss för mycket högre infraljud än vindkraftverk på några hundra meters avstånd. Bilåkning brukar vara exemplet som används då infraljudsbullernivån är ungefär 30 dB högre än vindkraftverk vid 40 dB(A)-gränsen.

  Infraljudets påverkan på hälsan undersöktes ganska omfattande av Arbetarskyddsstyrelsen på 70- och 80-talet. Då var det personer som jobbade vid buller och vibrationer på över 100 dB och folk som sov i nivåer över 65 dB. Det är nivåer som infraljudet från vinkraftverk inte kommer i närheten av.

  Jag bor själv så att jag blir störd av buller. Biltrafik, tåg och fåglar stör mig när jag sover med öppet fönster. Blåser det ute är även vinandet från träden störande.

  Jan Eriksson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att jämföra infraljud med fågelsång och andra "naturljud" tyder på att du trots all din kunskap i övrigt är ute på djupt vatten. Jag känner också till mätningarna som Arbetarskyddsstyrelsen gjorde men tillåter mig att starkt ifrågasätta dem eftersom de förmodligen var "beställda" av intressenter som kunde dra nytta av resultaten. Jag tror faktiskt mer på kaptenen ovan än på en svensk myndighet som inte kan betraktas som "neutral" i något avseende.

   Radera
  2. Hej igen Narren

   Resultaten av att vistas miljö där man passivt blir utsatt för höga nivåer av vibrationer och infraljud var att man påverkades på ett negativt sätt.
   Resultatet från den forskningen har påverkat utformning av arbetsplatser i arbetsfordon, industrier, lastbilar m m. Ett exempel på en byggnad där det ställdes krav på ljud- och vibrationsdämpning är Södra stationsområdet i Stockholm som byggdes på 80-talet.

   Det jag menar är att infraljudnivåerna från vindkraftverk på några hundra meters avstånd är så mycket lägre än annat infraljud vi utsätts för, så den påverkan borde vara försumbar. Däremot så tror jag att man kan uppleva ljudet från vinkraftverk störande, även om min dotter inte gör det som bor ungefär en halv km från ett 125 m högt vindkraftverk.

   När det gäller fåglar och förstörd nattsömn så är det storlom och måsar som stör mig mest. Jag bor nära en sjö. Tåget på natten som brukar störa mig är ett godståg som verkar dras av ett gammalt diesellok trots att det finns kontaktledning.

   /Jan Eriksson

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare