Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 27 augusti 2014

Nya lögner om vindkraftens förträfflighet

Händer 10 gånger oftare än industrin erkänner


Vindkraftsindustrin gör ju allt för att mörka alla problem – för vindkraftens renhet får absolut inte solkas. Men i somras kunde Imperial College i London och universitetet i Edinburgh berätta att näst efter sönderblåsta blad så är brand i turbinerna mycket vanligare än vad som rapporterats officiellt.

Vindnarrarna (trevligt ord förresten!) gör gällande att det endast inträffar 12 bränder per år vid de uppskattningsvis 200 000 vindkraftverken världen över. I själva verket handlar det om 120 bränder, alltså minst tio gånger så många! Varje kraftverk kostar över 2 miljoner engelska pund och ger en uppskattad intäkt på över 500 000 engelska pund under sin tivstid.

Dr Guillermo Rein vid Imperial’s institution för mekanik erkänner att bränder är ett stort problem för industrin, eftersom de inte bara påverkar elproduktionen och lönsamheten utan också ger upphov till utsläpp av giftiga ämnen i röken. Orsaken till bränderna uppges vara att eldfarlig hydraulolja och plastmaterial kommer i kontakt med heta lager i växellådorna och elledningar. Starka vindar ger snabbt elden näring och hela skiten brinner upp mycket fort…

Naturligtvis ifrågasätter talesmän för vindkraftsindustrin en rapport som denna. Vindkraftsaggregaten är konstruerade enligt internationell standard, säger man. Och i den ingår förstås brandsäkerhet.

Vare hur som helst med detta – på Youtube finns åtskilliga filmer av brinnande vindkraftverk i Storbritannien och på andra håll. En tekniker som arbetat med turbinerna erkänner också att det är lagren som inte klarar påfrestningarna. Och det räcker inte med att byta ut dem, för enligt samma sagesman behöver man lager tillverkade av något material som är tio gånger starkare än dagens. Siemens är en av de tillverkare som erkänt att just lagren är den svaga punkten i en turbin (http://www.offshorewind.biz/2014/05/07/siemens-energy-division-profit-down-54-pct)

Skeppsgossen frågar sig i likhet med många andra hur mycket mer av våra skattepengar som ska satsas på att hålla drömmen om vindkraften vid liv? Hur länge till ska vindkraftsskojarna få fortsätta att ljuga om alla de dolda kostnader som varje nytt vindkraftverk för med sig? Och framför allt – hur länge ska miljöfascisterna få fortsätta sin propaganda för den ”förnybara” energin?


1 kommentar:

  1. Mycket bra bild !

    Värdefull konsumentupplysning.

    Tack för det.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare