Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 16 januari 2012

Tung kritik av vindkraften och GreenpeaceSå här vackert kan det bli på många platser i Sverige också om vindkraftexploatörerna och  
miljövännerna får som de vill. Bilden från Tehachapi i södra Kalifornien.

Dr Patrick Moore, en av Greenpeaces grundare, har nu sällat sig till världens vindkraftsmotståndare. I ett anförande vid universitetet i Guelph i Ontario, Kanada, sade han att vindkraftsindustrin urholkar välståndet och påverkar ekonomin negativt. Den förstör fler arbetstillfällen än den skapar och leder till högre energipriser.

Det är naturligtvis bra för jordbrukarna att de kan tjäna royaltypengar på de vindgeneratorer som uppförs på deras marker, menade han. Men för konsumenterna leder det till högre elpriser, framför allt i form av högre skatter. ”Om inte skattebetalarna stod för räkningen skulle det inte finnas några vindfarmer i sydvästra Ontario.”

”De är löjeväckande kostsamma och fungerar bara till 50 procent. Och hur många som än byggs kan de aldrig ersätta gas-, vatten- och kärnkraft, av det enkla skälet att vinden är så opålitlig.” Moore framhöll också att utvecklingen av praktiskt användbara solceller gått i stå och att vindkraften står på tur att göra detsamma.

Moore kallar sig idag för en ”förnuftig miljökämpe” och arbetar för en organisation som heter Greenpeace Strategies. Om Greenpeace, som grundades i British Columbia, sade han att organisationen åtminstone borde basera sin verksamhet på vetenskapliga fakta.

”Det är ju rent löjligt av dem att kalla klor för djävulens grundämne och PVC för en giftig plast. Faktum är ju att de flesta av våra läkemedel baseras på klor.”

I föredraget, som hölls inför ett tusental jordbrukare i samband med en mässa, gav han också Greenpeace kritik för att de motsätter sig användningen av genmodifierat ”gyllene ris” som enligt honom skulle kunna rädda en halv miljon barn från blindhet och för motståndet mot laxodling. ”Det är fattigdomen som är dagens största miljöproblem,” slutade dr Moore.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare