Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 20 januari 2012

Nytt om kostnaderna för sol- och vindenergi

Ett slöseri utan all like, kallar tyska der Spiegel de installationer av solcellspaneler som landet begåvats med. För nu är det vinter och då behagar panelerna sluta generera elektricitet samtidigt. Av det enkla skälet att det ligger för mycket snö på dem.
För att kompensera tappet måste Tyskland nu importera stora mängder elektricitet från kärnkraftverken i Frankrike och Tjeckien. Ansvarig för leveranserna av el till konsumenterna är Tennet, som nu också startat ett gammalt oljeeldat kraftverk i Graz i Österrike.

Tyska konsumenter betalar redan idag det näst högsta priset i Europa för sin el. Der Spiegel konstaterar till slut att satsningen på solenergi troligen kommer att bli Tysklands dyraste misstag inom miljöpolitiken.

Apropå energislöseriet kan vi berätta att ägarna till brittiska vindkraftverk fått en ersättning på sammanlagt 1 miljon pund för att de tvingades stänga av sina snurror när det stormade som värst under julen.

Anledningarna var två. Den ena var att flera vindkraftverk blåste sönder i stormbyarna, den andra att de som snurror som var igång producerade så mycket el att nätet inte klarade att överföra det. Vilka som fått betala kalaset? Konsumenterna förstås. Och ju fler vindfarmer som byggs desto mer statliga pengar måste utbetalas för sådana här driftstopp utöver de vanliga subventionerna – omkring 2020 har kostnaden för kompensation av vindkraften i England beräknats till otroliga 5 miljarder pund om året!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare