Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 20 januari 2012

Elbilen en jätteflopp!

Nissan Leaf är en elbil som ingen vill ha
Glädjande nog har intresset för elbilar och hybrider börjat svalna världen över. De extremt höga inköpspriserna rättfärdigar inte alls eventuella bränslebesparingar. Enligt amerikanska ekonomer tar det ända upp till 25 år innan den som kör 1500 mil om året tjänat in merkostnaden för en hybrid som Toyota Prius, jämfört med till exempel en snåldiesel.

Toyota Prius är för övrigt källan till några av de värsta föroreningarna i Nordamerika, enligt en skribent. Det tar mer kombinerad energi att tillverka en Prius än som går åt till en Hummer. Det beror på det komplicerade drivsystemet och på nickelbatterierna. De sistnämnda tillverkas av nickel från Kanada som raffineras i Europa för vidare transport till Kina – och därifrån till Japan. Snacka om miljöfarliga och kostsamma transporter!

Mattias Goldmann tillhör de narrar
som tycker att vi ska köra elbilar
 i framtiden för att "rädda mijön".
Enligt Teknikens Värld har de elbilar som sålts i Sverige nu börjat komma ut på begagnatmarknaden. Efter bara 100 – 300 mils körning har de sjunkit i pris med nästan 100 000 kronor! Det betyder en milkostnad på 313 kr milen… Men förlusterna står skattebetalarna för eftersom nästan alla sålda elbilar köpts av kommuner och landsting.

I England har de gröna lobbat framgångsrikt för en övergång till elbilar. Men sedan 2006 har det bara sålts 2 150 elbilar trots att staten ger inköpsbidrag med hela 5000 pund. Enligt transportdepartementet finns det idag 2 500 laddstationer i hela landet, vilket innebär att det finns fler ställen att ladda bilarna än bilar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare