Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 28 januari 2012

Varning för lågenergilamporna!
Lågenergilamporna är och förblir en fullständigt onödig hälsofara i våra bostäder. Det finns flera undersökningar som visar detta men de avfärdas av miljövännerna som ovederhäftiga. Här är några fakta.

En trasig lågenergilampa avger 300 gånger mer kvicksilver än det gränsvärde som den amerikanska miljömyndigheten EPA ställt upp. En tysk undersökning visar att också hela lågenergilampor frigör gaser vid tändningen som innehåller cancerframkallande ämnen som fenoler och styrener. Därför är det direkt livsfarligt att byta ut glödlampan i t.ex. en sänglampa med tanke på att lampan hamnar så nära huvudet.

Om man nu råkar tappa en lågenergilampa i golvet och den går sönder, gäller det att kvickt öppna fönstret för att vädra ut de farliga kvicksilverångorna. Splittret får inte vidröras med bara händerna utan man måste använda gummihandskar. Dammsug inte eftersom det kan sprida giftigt damm i rummet. Och skulle glas från lampan hamna på t.ex. sängkläderna måste de kastas, enligt EPA.

Övergången till ”miljösparande” lågenergilampor gynnar inga andra än de stora lamptillverkarna. Philips, Sylvania m.fl. har vilselett inte bara politikerna utan också konsumenterna med argument som visat sig helt felaktiga.

Brinntiden brukar anges till 10 000 timmar, vilket skulle motsvara ca 9,5 års användning. Men när man tänder och släcker en lågenergilampa förkortas livslängden med minst 30 procent. Som de flesta vet dröjer det flera minuter innan en sådan här lampa lyser för fullt. Vid tester har det visat sig att ljusflödet minskar med runt 30 procent redan efter mindre än halva livstiden.

Enligt brittiska tester ger en 11 watt lågenergilampa bara 58 procent av ljusflödet hos en vanlig 60 watt glödlampa. De grönas argument att vanliga glödlampor utstrålar 90 procent värme må vara riktigt, men det innebär samtidigt att man kan spara på andra typer av uppvärmning i våra bostäder.

Mitt råd blir att fortsätta hamstra glödlampor så att det räcker livet ut. På stormarknaderna brukar man kunna köpa dem till lågpris fast de är värda sin vikt i guld!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare