Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 25 juli 2012

En handfull klimatnarrar och vad de tycker

Jag har länge tänkt låta en samling klimatnarrar av den värsta sorten komma till tals, med det enda syftet att visa hur många förvirrade hjärnor det finns inom det här området. Så håll till godo med denna första bukett tokstollar, alla aktiva på nätet.Vi börjar med en amerikansk akademiker som heter Shoshana Zuboff. Hon och hennes familj flydde för åtskilliga år sen storstaden för en idyllisk tillvaro på landet i staten Maine. Allt tycks ha varit frid och fröjd ända till blixten en dag slog ner i huset och antände det. Hela Tomtebo brann ner och jag förstår hur bittert det kändes att se sin dröm gå upp i rök. Men Shoshona skyllde inte på slumpen utan drog slutsatsen att det var klimatförändringarnas fel att trakten drabbades av ett så häftigt åskoväder. Försäkringsbolaget bekräftade och påstod att antalet oväder ökat under de senaste åren, vilket var precis vad Shoshona ville höra.


Tror man på gud så tror man också på klimathotet, i varje fall om man är pastor och heter Susan Brooks Thistlewaite. Hon citerar bland annat bibeln och menar att Moder Jord nu har fått nog. “Moder Jord är förargad på dig” skriver hon och påminner om att en orättvis behandling av henne är en oförlåtlig synd som gud straffar skoningslöst. ”Enligt profeten Jesaja hotar Gud med att torka ut havet och förvandla floderna till öknar så att fisken ruttnar och dör av törst. Nu är Gud arg på oss för att vi missköter vår planet. Ja, han till och med stönar och gråter ’som en födande kvinna’”, skriver Susan.Bland de manliga tokstollarna intar den amerikanske frilansskribeten Dion Rabouin en framträdande plats. Han hävdar att den globala uppvärmningen kommer att drabba den afroamerikanska befolkningen i storstäderna extra hårt och jämför med orkanen Katrina som slog till mot New Orleans. Och detta är bara början, skriver han. ”Alla vetenskapsmän med den högt respekterade klimatpanelen IPCC i spetsen har ju slagit fast att vi står inför enorma klimatutmaningar med stigande havsnivåer som kommer att uppsluka hela städer och stater… Vi står mitt uppe i en global katastrof och vi ser redan nu tydliga tecken på att den närmar sig.”
Ingen överträffar dock James Hansen, som ju också gör anspråk på att vara vetenskapsman och har förstört åtskilligt av Nasa:s rykte genom sina uttalanden. Han har liknat klimatförändringarna vid en jättelik asteroid på väg mot jorden. Han har hävdat att de extrema värmeböljorna i Ryssland och Texas de senaste åren orsakades av den globala uppvärmningen. Han har påstått att havsnivåerna kommer att stiga med 5 meter under detta århundrade (i verkligheten stiger de med ca 3 mm per år). 1988 sade han att Manhattan skulle ligga under vatten 2010, och 2040 skulle det vara 5°C varmare än på 1990-talet. Numera är de flesta överens om att James Hansen endast talar i nattmössan och fäster inget avseende vid vad han säger (utom en och annan svensk meteorolog förstås).En lika stor stolle som Hansen är Michael Mann, “mannen med hockeyklubban” som sorterade bort alla data som inte stämde in på hans kurvor över den globala uppvärmningen. Mann sägs vara nr 2 efter Pappa Gore, och oavsett om klimatbluffen går till historien som en bluff eller inte så kommer han att bära martyrkronan för att han Ville Världen Väl. Han vill vara Johannes Döparen eftersom Al Gore redan iklätt sig rollen som Jesus Kristus – och kanske kommer han att överleva Gore och få sin mantel uppifrån som en bloggare skriver. Nu senast har han meddelat att han tänker dra en av sina arga kritiker inför domstol…Ovanstående var bara en handfull av de tusentals klimatnarrar som bordat Narrskeppet och dess systerfartyg. Eftersom polarisarna inte smälter som de borde är risken för att något av Narrskeppen ska förlisa efter ett möte med ett isberg som en gång Titanic synnerligen liten – fast nog vore det väl rätt skönt?

5 kommentarer:

 1. Ingen av dessa som du kallar för stollar är dock lika stor stolle som du själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skeppsgossen tackar för komplimangen. Det skulle vara trevligt att få veta på vilka grunder du lämnar omdömet. Och ännu trevligare om du kallade dig något annat än Anonym, som ju är ett rätt intetsägande namn, eller hur?

   Radera
 2. Att jag kallar dig för stolle är för att du kallar en mängd kompetenta klimatforskare för det samma.

  Personer som saknar substans i sin kritik brukar ta till nedvärderande uttryck om meningsmotståndare. Det är mycket vanligt att s k klimatskeptiker som förnekar vetenskapliga resultat tar till nedvärderande uttryck för att de inte har argument.

  /Jan Eriksson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kompetenta klimatforskare... Hmmm... Jag utgår från att du räknar James Hansen och Michael Mann till den gruppen (och kanske också Al Gore och Rajendra Pachauri). Det må stå dig fritt, Jan Eriksson, liksom det bör stå mig fritt att raljera över den globala psykos som AGW-teorierna skapat. Uppenbarligen har också du drabbats av den, vilket är beklagligt, och det är väl en klen tröst att du är långt ifrån ensam. Argument mot de vetenskapliga resultaten finns i 100 000-tals på nätet, och det vare mig fjärran att gå i polemik om dem.

   Radera
  2. Argumenten mot klimatforskningens resultat är mest av typen att kalla klimatforskare för stollar eller liknande och en fantasifull konspirationsteori om att alla världens klimatforskare bluffar.

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare