Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 1 juli 2012

Ett par som har tänkt om

“I många år var jag en aktiv anhängare till IPCC och dess CO2-teori. Färska erfarenheter av FN:s klimatpanel har emellertid fått mig att omvärdera min inställning. I februari 2010 inbjöds jag att granska en IPCC-rapport om förnybar energi. Jag insåg snart att utkastet till rapporten var allt annat än vetenskapligt utfört. Rapporten var full av felaktigheter och den slutliga versionen redigerades av en medlem i Greenpeace. Insikterna chockade mig. Jag tänkte att om sådant kan hända i den här rapporten då måste det kunna hända med andra IPCC-rapporter också.”


Den som säger det här är ingen mindre än professor Fritz Vahrenholt, en av den tyska miljörörelsens fäder och chef för ett av Europas största företag inom förnybar energi. Han var inbjuden att föreläsa om klimatet vid Royal Society i London och gav en lång och intressant förklaring till varför han bytt sida i klimatdebatten.

En av hans referenser är de sedimentkärnor från Nordatlanten som maringeologen Gerard Bond analyserat. Bond – som dog 2005 – upptäckte att 1000-års klimatcykler och solcykler i stort sett är parallella. Enligt honom är det alltså solen som format temperaturkurvorna under de senaste 10 000 åren. Och det har den säkert gjort också efter 1850 när människan började pumpa ut stora mängder koldioxid från kol, olja och gas i atmosfären.

”Men”, säger Vahrenholt, ”baserat på historiska data bör solaktiviteten också ha ökat sedan 1850. Solens magnetfält har mer än fördubblats under de senaste 100 åren. Både tidsmässigt och storleksmässigt stämmer den påvisade höjningen av den globala temperaturen med 1°C väl med klimatcyklerna.”

Vahrenholt håller för troligt att både mänsklig aktivitet och naturliga processer påverkar klimatet – men hur stor roll spelar CO2? I sina datamodeller har IPCC överhuvudtaget inte räknat med solens inverkan. ”Oavsett om vi förstår denna mekanism eller inte, så kan IPCC:s klimatmodeller inte förklara 10 000 års klimathistoria. När de inte kan det, hur ska de då kunna användas för att förutsäga framtiden?”

Vahrenholt konstaterar till slut att solens magnetfält minskat under de senaste 10 åren och att det nu är svagare än på 150 år. Detta kan förklara att den globala uppvärmningen avstannat. Han gissar att uppvärmningen inleds igen 2030/2040 – vilket skulle innebära att den globala temperaturen som mest skulle öka med 1°C till 2100, alltså betydligt mindre än vad IPCC siat om.

“Hotet om en klimatkatastrof borde ha avskrivits och rädslan för en farligt överhettad planet borde ha förpassats till historiens klassiska vetenskapliga misstag… Valet står inte längre mellan en global katastrof och ekonomisk tillväxt utan mellan ekonomisk katastrof och klimatförnuft.”

En annan grön guru, 92-årige James Lovelock, skapade Gaia-teorin och brukar kallas ”den globala uppvärmningen gudfader”. En gång profeterade han världens undergång, men nu erkänner han att ha haft fel på många punkter ifråga om det framtida klimatet. Världshavens höjning är en: kanske stannar den vid endast 60 cm till sekelskiftet, säger han nu. Och för inte så länge sen retade han gallfeber på de gröna genom att deklarera att vindsnurrorna hör hemma på 1200-talet och borde ha fått förbli där.

“Det är så människorna fungerar”, säger han i en intervju i The Guardian. ”Om de hittar ett större ändamål av något slag skapas det snart en religiös rörelse omkring det. Nu råkar det vara den gröna religionen som tar över efter kristendomen. Jag vet inte om folk har märkt det, men de gröna använder ofta samma termer som de religiösa. Ett favorituttryck är skuld. Du kan inte vinna anhängare genom att säga att de gjort sig skyldiga till att CO2-halten i luften ökar.”

Lovelock tar också avstånd från dem som inte accepterar klimatvetenskapen. Men att debatten spårat ur skyller han framför allt på FN. Så fort de blandar sig i debatten ställer de till elände.

2012 är ett märkligt år. Engelsmännen har förlorat Lovelock och tyskarna Vahrenholt. Tänk om självaste överhovnarren Al Gore gjorde avbön på samma sätt, då skulle framtiden se bra mycket ljusare ut. Men det är han både för snål och för dum för – han har ju blivit mångmiljonär på en lögn och han tycks fortfarande tro att han har rätt. På nätet har det föreslagits att han borde ställas inför Haagdomstolen för brott mot mänskligheten, och det är inte utan att Skeppsgossen håller med.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare