Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 31 juli 2012

En millimeter smältvatten


Den uppmärksammade Nasa-rapporten om isavsmältningen på Grönland 8 – 12 juli har fått åtskillig kritik. Enligt andra källor handlar det om en töperiod med några timmars plusgrader mitt på dagarna – vilket resulterade i 1 (en) millimeter vatten ovanpå isen i ett område på ett par tre kilometer.


Det har säkert hänt förut men för t.ex. 30 år sen fanns det inga satelliter som höll koll på Grönlandsisen. En och annan påminner också om att det nu faktiskt är sommar också på Grönland. På vintern är det i gengäld både 50 och 60 grader kallt!

Nåja, risken för att allt detta smältvatten skulle hinna rinna ner i havet torde ha varit minimal. Och Nasa har heller inte gjort någon affär av de mätningar som visar att havsnivåerna runt Grönland har sjunkit med runt 5 mm både 2010 och 2011. Fast det kunde vi förstås inte läsa i media eftersom det inte stämmer med idiotpropagandan om ett varmare klimat.

Med tanke på hur liten yta Grönland egentligen upptar på jordklotet lär det inte heller ha någon betydelse för havsnivåerna om det inträffade en verklig avsmältning, men så var alltså inte fallet den här gången heller!
1 kommentar:

 1. Även om det bara funnits satellitobservationer sedan 1979 så har det funnits temperaturmätningar på marken betydligt längre tid.

  Vid Summit station – Grönlands högst belägna och kallaste plats, där temperaturmätningar pågått sedan 1889, så är det första gången som det förekommer issmältning där.

  Den globala havsnivån är rekordhög. Från andra kvartalet 2011 till första kvartalet 2012 har havsnivån ökat med över 10 mm. Nu skall man inte ta det för allvarligt, för att de 4 kvartalen innan dess så sjönk havsnivån med knappt 5 mm. Just nu så är det en långsiktig trend att havsnivån ökar med drygt 3 mm/år.

  http://www.aviso.oceanobs.com/fileadmin/images/news/indic/msl/MSL_Serie_MERGED_Global_IB_RWT_GIA_Adjust.png

  Jag hoppas länken fungerar. Det har fungerat dåligt tidigare.

  /Jan Eriksson

  SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare