Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 16 juli 2012

Heja Moore!


Ibland kan det vara klokt för en klimatforskare att lämna studerkammaren och datormodellerna och göra ett besök i ett växthus där man odlar tomater eller något annat gott. Det har uppenbarligen den gamle Greenpeace-grundaren dr Patrick Moore gjort. Han är inte nådig mot dem som fortsätter att tjafsa om att en stigande CO2-halt i atmosfären är av ondo.


Bakgrunden är en ny studie som säger att “en plötslig ökning” av CO2-upptaget hos växter och djur har saktat ner den globala uppvärmningen. Enligt samma studie började denna plötsliga ökning 1988 och den ska ha tagit forskarna på sängen (eller fått dem att vakna, stryk det som ej önskas).

Ekologen dr Patrick Moore skräder inte orden när han kommenterar upptäckten i en intervju som publicerats på nätsajten Climate Depot: “Antingen är de här människorna totalt naiva i sin uppfattning om samspelet mellan CO2 och växterna eller också försöker de förklara bort det faktum att vi inte haft någon global uppvärmning under de senaste 15 åren”, säger han.

Moore fortsätter: "Växter växer mycket fortare när CO2-halten ökar. Idealet för dem ligger mellan 1500 och 2000 ppm så det är långt kvar tills de blir riktigt lyckliga. Och trots att växterna suger åt sig mer CO2 nu så har halten i atmosfären fortsatt att öka. Mot den bakgrunden kan man ju undra vad som är så sensationellt med den här studien.”

"Vi borde få forskarna att erkänna att CO2 är den viktigaste näringskällan för allt liv på jorden och att experiment visar att alla växter skulle växa fortare ifall CO2-halterna var 4-5 gånger högre i atmosfären än de är idag. Det är av det skälet som växthusodlarna pumpar tillbaka CO2 från sina uppvärmningsanläggningar in i växthusen. Genom att höja nivåerna 3-5 gånger ökar tillväxten med 50-100 procent. Därtill bör forskarna erkänna att CO2-halten aldrig har varit så låg på jorden som den är idag.”

"Det finns ingen ‘plötslig’ ökning av CO2-upptaget, utan vad det handlar om är en gradvis ökning av CO2-halten och att växterna nu har blivit mindre stressade av de låga CO2-halterna. Vid 150 ppm CO2 skulle alla växter dö och därmed indirekt också livet på jorden.”

"Tack och lov kom vi människor in i bilden och vände den 150 miljoner år gamla trenden mot minskande CO2-halter i atmosfären. Så länge leve mänskligheten!”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare