Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 11 juli 2012

Tre glada nyheter

För ovanlighetens skull kommer här ett knippe GODA NYHETER – annars är det ju mest elände och katastrofer media talar om.


Först Afrika. En ny tysk studie som publicerats i tidskriften Nature uppger att den globala uppvärmningen mer eller mindre automatiskt kommer att förvandla Afrikas förbrända savanner till grönskande skogar redan till 2100. Det kan vi tacka den ökande koldioxidhalten för. Forskarna har kommit fram till att gräs och träd reagerar fundamentalt olika på temperatur, CO2 och bränder och att de hela tiden försöker ta över savannerna.

Om vi tar ett kliv norrut så hamnar vi till slut i Arktis. I Nunavut i Kanada skrattar inuiterna gott åt larmrapporterna om isbjörnarnas snara utdöende. I deras trakter finns det på en del håll fler björnar än människor. Inuiterna menar också att forskarna som dundrar fram i helikoptrar och skjuter bedövningspilar på dem utgör ett större hot mot beståndet än den regelrätta jakt som är tillåten. Och ändå fortsätter WWF att producera skräckfilmer med stackars utrotningshotade isbjörnar som tvingas rota i städernas soptunnor!

Mer Kanada. Vi som gillar hummer kan glädja oss att det varmare vattnet runt Nova Scotia lett till större fångster än någonsin. Vilket lett till att priserna sjunkit en hel del, medan priserna på andra livsmedel gått upp. Maine-humrarna är ute på marknaden en månad tidigare än normalt, eftersom det varit en så varm vår.

Varmare eller inte – grönt blir det, isbjörnarna trivs och humrarna blir fler… Än finns det hopp om en bättre värld.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare