Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 5 juli 2012

Sol- och vindkraftföretag på dekis

Men i gråmulna Sverige fortsätter kraftbolagen att satsa på solenergi... 
Ännu ett USA-företag i den gröna energibranschen har klappat ihop. Det är Abound Solar i Colorado. För bara fyra månader sen sparkade företaget 70 procent av sina anställda, i väntan på investeringar i ny utrustning för tillverkning av ännu effektivare solpaneler. Nu förlorar de återstående 125 medarbetarna jobben.


Och som vanligt är det skattebetalarna som får stå för fiolerna. Energidepartementet har lämnat Abound Solar en lånegaranti på 400 miljoner dollar. Då hette det att pionjärföretag som detta kommer att hjälpa USA att återta ledningen inom området förnybar energi och på sikt skapa tusentals jobb. Känns snacket igen?

Inte blir affären snyggare av att filantropen Pat Stryker är inblandad. Det är en kvinna som enligt pressuppgifter ekonomiskt stött Barack Obama under presidentkampanjen och genom åren bidragit med miljontals dollar till det demokratiska partiet. Så går det till i politiken, åtminstone i USA.

I sammanhanget vill Skeppsgossen gärna nämna att det danska vindkraftföretaget Vestas inte bara permitterat flera tusen anställda i början på året. Nu är tydligen marknaden för sådana här vansinnessnurror mättad och aktievärdet har rasat betänkligt. Dags för en ny smäll kanske?

“Så nästa gång ett företag i branschen grön energi meddelar att det avsiktligt srar ned produktionen för att hinna genomföra viktiga förändringar eller att ett tekniskt genombrott väntar runt hörnet eller att ett litet extra tillskott av statliga pengar är allt som behövs – tro det inte”, skriver bloggaren Paul Chesser.

P.S. Jag hittade ett intressant inlägg om solenergi i Sverige på alltid läsvärda www.theclimatescam.se


Enligt detta har Mölndals Energi satsat 81 000 kr på solceller för att producera beräknat 2 000 kWh/år. Underhållskostnaderna ligger på ca 9 000 kr. Livslängden för installationen är beräknad till 20 år.
Riktigt så mycket som man hoppats ut blev det dock inte utan årsproduktionen stannade vid
1 600 kWh (det regnar ju mycket och ofta på Sveriges framsida).
En kalkyl kan se ut så här: 90 000 : 20 = 4 500 kr + räntekostnader 3% = 2 500 kr/år.
Det ger en kostnad för elproduktionen från solceller på 3.50 kr/kWh.

Som hittat! D.S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare