Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 15 juli 2012

Ett par som pratar väder
Enligt “klimatredaktionen” på tidningen The Guardian har klimatforskarna för första gången lyckats knyta den senaste tidens extremväder till mänsklig aktivitet – “ett stort steg framåt för klimatforskningen”.

“Kanske kommer vi att redan inom några år kunna fastställa om den extremt våta och kalla våren och sommaren i Storbritannien inte är en slump utan orsakad av oss människor.”

Fjolårets rekordvarma november – den näst varmaste i landet sedan mätningarna började 1659 – var minst 60 gånger troligare en följd av klimatförändringarna än av naturliga variationer i jordens vädersystem, uppger amerikanska NOAA och brittiska Met Office. Värmeböljan i Texas förra året anses med 20 gånger större sannolikhet ha berott på klimatförändringar än på naturliga variationer.

Enligt artikeln i The Guardian har klimatforskarna länge försökta finna bevis för ett samband mellan enskilda väderhändelser som översvämningar och värmeböljor och klimatförändringarna. Men det har hittills varit svårt att fastställa sambandet. Nu tycks det emellertid bli möjligt och därmed blir det också lättare för forskarna att utfärda varningar för kommande oväder.

Peter Stott (bilden) på Met Office i Storbritannien säger: "Vi är mycket säkrare på att väderhändelserna är resultatet av klimatförändringarna. Sammantaget blir bilden av människans inverkan på klimatet allt tydligare."

Men forskarna skyller inte alla extrema väderhändelser på klimatförändringarna. Så beror enligt dem den “vita” vintern 2010-11 med snö i hela England på variationer i havssystemen och luftströmmarna. Så kalla vintrar kommer dock att bli betydligt sällsyntare än för ett antal decennier sedan till följd av den globala uppvärmningen. Inte heller översvämningarna i Thailand anses vara ett resultat av klimatförändringarna utan på lokala utbyggnader i flodsystemen.

Englands – och Sveriges – väder hittills beror enligt Met Office på att jetströmmen flyttat sig till en lägre latitud än normalt vid den här tiden, något som ger både regn och låga sommartemperaturer. Det finns forskning som tyder på att det är den kraftiga avsmältningen av isen i Arktis som orsakat denna förskjutning – genom att förändra mönstren hos de varmare och kallare vindarna i den övre atmosfären.

”Men nyckelfrågan – om människans påverkan på klimatet  försämrar de brittiska somrarna kommer vi inte att kunna lösa förrän om åtskilliga år”, säger Stott.

Skeppsgossen fortsätter som många andra tänkande människor att förundras över hur effektiv klimatpropagandan har varit. Och än värre är det väl att människor i gemen sväljer alla dessa påståenden från ”experterna”.

Ingemar Nordin har på The Climate Scam gjort samma iakttagelse. Så här skriver han bland annat: ”Världens medborgare, inte minst de svenska, är helt enkelt utsatta för lurendrejeri. Och många av våra journalister, meteorologer och klimatforskare, borde skämmas för att de understödjer detta simpla bondfångeri. De drar sina respektive yrkeskårer i smutsen.”

Tänk bara på hur mycket skada meteorologerna på SVT har åstadkommit – nu senast är det Helen Tronstad (bilden) som gör oblyg reklam för med skattemedel subventionerade solceller på sitt sommartorp. Inte ett ord sägs om att det är en fullkomligt idiotisk installation som aldrig kommer att betala sig…

Härom dagen berättade hon också att hon drömde om ett eget vindkraftverk “fast det blåser för lite här” och passade på att skryta med att hon slängt bort pengar på andelar i andra vindkraftverk, förmodligen på Pär Holmgrens rekommendation.


Narrskeppet får snart slagsida om alla meteorologer, journalister och grönskallar som inte kan skilja mellan väderhändelser och klimat ska rymmas ombord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare