Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 17 juli 2012

Nu finns bevis för att Asiens glaciärer växer

Franska glaciärforskare har nyligen konstaterat att glaciärerna i Karakoram mellan norra Pakistan och västra Kina börjat växa lite, tvärtemot vad som tidigare sagts. Det har Skeppsgossen läst i ansedda tidskriften Nature Geoscience, så det finns ingen anledning att betvivla uppgifterna.Till sin hjälp har fransmännen haft två GRACE-satelliter som inte bara kan mäta avstånd ned till en mikron (en 100-del av tjockleken på ett hårstrå) utan också beräkna mängderna is och vatten med hjälp av gravitationsfälten. Enligt rapporten har isen ökat i tjocklek runt 0,11 meter per år mellan 1999 och 2008.

Det stämmer förstås rätt dåligt med IPCC:s påståenden att glaciärerna i Himalaya skulle ha förlorat en femtedel av sin massa till 2035, med torka och havsnivåhöjning som resultat.

”En förklaring till de felaktiga beräkningarna är att de utgått från mätningar som gjorts i de lägre och lättare åtkomliga glaciärerna i Asien”, säger professor John Wahr vid universitetet i Boulder, Colorado. ”Resultaten från dessa har sedan extrapolerats för att gälla alla glaciärer i området.Men till skillnad från de lägre glaciärerna är många av de högre fortfarande för kalla för att förlora massa, oavsett om det sker en global uppvärmning eller inte.”

Det kan tilläggas att bara något hundratal av jordens alla 200 000 glaciärer har kontrollerats under ett decennium eller längre, så skräckscenariot är som vanligt när det gäller IPCC ett rent påhitt. När ska människorna sluta tro på allt det struntprat (eller skitprat) som Pachauri & Co fortsätter att sprida och som okritiskt rapporteras av PK-media världen över? När ska tidningsläsare och tevetittare inse att vi inte har någon global uppvärmning, att regn- och torrperioder har funnits i alla tider och att havsnivåerna höjs så lite att det är försumbart?

Och när ska våra självutnämnda klimatprofeter vid SMHI lära sig något så elementärt som att klimat och väder är två vitt skilda ting? Eller som en brittisk bloggare formulerat saken:

Väder står för det som är normalt och vänligt, i stil med en trevlig dag på stranden. Klimat är något destruktivt, väldigt otrevligt och olycksbådande. Ofta blandas begreppen ihop när vädret ger upphov till det senare – annars är väder bara väder.”1 kommentar:

 1. Bakvänd beräkning av klimatforskarna.

  Klimatforskarna beräknar den sammanlagda isavsmältningen utifrån havsnivån. Nu är väl den största anledningen till havsnivåökningen att temperaturen i haven ökar. Den resterande anser man då att det beror på smälta glaciärer.

  Här har du en länk till en tidningsartikel om GRAACE-satteliterna.

  http://illvet.se/jordens-utveckling/vattenstaand-tyngdkraft-avslojar-smaltande-glaciarer

  Det är ju främst Grönlands glaciär som smälter, men den är utelämnad i artikeln. Där har ju mätningar pågått i många år.

  SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare