Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 30 juni 2012

Det är nog synd om de gröna


Det finns ännu ingen teknik som tillåter oss att lagra solenergi i GWh-skala (miljarder watt-timmar). Om du vill står det dig fritt att uppfinna den. Men den som inbillar sig att den redan finns är en drömmare som förläst sig på science fiction.


En enda kolgruva i Kentucky producerar mer energi än alla sol- och vindkraftverk i hela USA tillsammans, skriver Robert Bryce som är redaktör för Energy Tribune.

Det beror inte på att några mytologiska elaka olje- och kärnkraftsdirektörer har saboterat dessa “rena” och förnybara energikällor. Det beror bara på att vind- och solkraft inte fungerar. Vindkraften kommer aldrig att göra det, solkraften kan kanske göra det om femtio eller hundra år.
De mest effektiva vindturbinerna kräver stora mängder extremt sällsynta mineraler eller sällsynta jordartsmetaller som litium och lantanider. För att utvinna dem krävs gruvdrift och många av dem finns bara i Kina. Vi må vara beroende av olja från Mellanöstern idag, men en övergång till vindkraft gör oss lika beroende av Kina.

Vätgas och bränsleceller diskuteras allt oftare som miljövänliga alternativ. Att driva bilar med vätgas är en absurditet som omhuldades av George W. Bush. Vätgas är ju extremt eldfarligt, vilket på ett påtagligt sätt illustrerades när zeppelinaren Hindenburg kraschade 1937. Vem kan garantera att inte samma sak händer när du tankar vätgas i familjebilen? Under alla förhållanden kommer det att ta årtionden innan teknologin är utvecklad och någorlunda säker och vi har fått en infrastruktur som fungerar.

Etanol framställd av majs har väl sett sin “peak” och varit föremål för politiska diskussioner i flera årtionden. När det gäller energiinnehållet är användningen av etanol som drivmedel direkt idiotisk. Etanol har varken erforderlig krafttäthet eller energitäthet. När förbrukningen var som störst gick det åt 140 miljoner ton majs om året i USA. Det påverkade självklart spannmålspriserna också i andra delar av världen.

Vindkraften kan aldrig bli annat än en marginell energikälla på grund av vindens oberäknelighet. Det finns ju heller ingen fungerande teknologi för att lagra den. I Tyskland som satsat så mycket på grön energi svarar den idag för bara 6 procent av den totala elkonsumtionen – och detta trots att kapaciteten ökat med nästan 33 procent under de senaste tre åren.

Det ökande antalet vindsnurror i Tyskland har faktiskt lett till en nedgång i elproduktionen. För nätbolagen är de vindstilla perioderna en ständig huvudvärk. Som backup när det inte blåser (och ironiskt nog också när det blåser för mycket) har de tvingats bygga nya gaskraftverk. Tysk stål- och aluminiumindustri befinner sig i en allvarlig kris på grund av omställningen från traditionell och pålitlig elproduktion till grön energi.

Frågan är varför så många “progressiva” politiker med sympatierna hos vänstern fortsätter att lovsjunga den gröna energin. Skeppsgossen gissar att de är så indoktrinerade av IPCC:s och Al Gores falska budskap att de vägrar se sanningen. Det är synd om de gröna, skulle nog Strindberg ha sagt om han levat 2012.

4 kommentarer:

 1. Vad menar Bryce med medelstor? Det finns 100-tals kolgruvor i USA. Medelstor borde då vara mindre än en procent. Vindkraften står för ungefär 2,5 % av amerikanska elproduktionen. Hade han skrivit en stor kolgruva hade jag delat hans uppfattning. För de största kolgruvorna producerar kol så det räcker för några procent av den amerikanska elproduktionen.
  Huvuddelen av det amerikanska kolet går till elproduktion.

  Det behövs inga sällsynta mineraler för att tillverka ett vindkraftverk. Att tekniken blir enklare med generatorer som har permanentmagneter gör att en del har det. Det behöver inte vara neodym i en permanentmagnet, men den blir lättare då. Det mesta av neodymet används inom elektronikindustrin. Neodym från magneter går att återvinna.

  Etanol som drivmedel ökar långsamt världen över. 2011 var rekordåret och det mesta tyder på att 2012 blir ett nytt rekordår. Men framställning av etanol från vissa grödor har minskat. Avfall från viss livsmedelsindustri används på många håll i Europa.

  I Sverige så har etanolbilsförsäljningen minskat. Det beror i huvudsak på att mer än hälften av etanolbiarna som sålts här ä av fabrikat SAAB.

  Det är inga leveransproblem med el i norra Tyskland där huvudelen av vindkraften finns. I södra Tyskland kan det vara problem, men det beror inte på produktionssättet utan bristen på överföringskapacitet från norr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad Bryce menar med medelstor vet jag inte, men jag har i alla fall tagit bort storleksbestämningen. Jag är väl medveten om att sällsynta mineraler inte behövs i vindkraftverken, men likafullt används de just på grund av den lägre vikten. Vi kan kanske fortsätta etanoldiskussionen framöver, för oavsett om etanolen kommer från spannmål eller avfall är den oekonomisk och "smutsig". Och du har förstås rätt när du säger att överföringskapaciteten i Tyskland är för liten - men det gör ju inte vindkraften attraktivare eller...?

   Radera
 2. En mindre detalj, men dock viktig. I första meningen, byt ut teknologi mot teknik. "Teknologi" används ofta felaktigt (betyder läran om teknik). Byt dessutom ut gigawatt mot t.ex. GWh (giga-watt-timmar). Watt är enheten för effekt i SI-systemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för påpekandena. Ibland går det lite för fort och då är det bra att det finns kunniga människor som noterar misstagen. Fast du behöver väl inte göra det anonymt?

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare