Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 6 juni 2012

Gröna illusioner


”Green Illusions” heter en nyutkommen bok av kaliforniske forskaren Ozzie Zehner. I den slår han fast att tillverkningen av solceller är långt ifrån klimatvänlig. I jämförelse med de potenta växthusgaser som solcellsindustrin släpper ut är CO2 försumbar.


Det handlar om hexafluoretan (C2F6), kvävetrifluorid (NF3) och svavelhexafluorid (SF6). Enligt självaste IPCC har hexafluoretan en 12 000 gånger större globaluppvärmningspotential än CO2. Gasen är helt och hållet en produkt av människan och kan överleva 10 000 år i atmosfären. De båda andra gaserna är ännu värre – SF6 är den farligaste av alla växthusgaser och 23 000 gånger värre än den stackars utskällda koldioxiden.

Enligt NOAA i USA som håller koll på vår atmosfär har NF3-nivåerna stigit med 11 procent under de senaste åren, vilket Ozzie Zehner skyller på den kraftigt växande solcellsindustrin.

"Det finns heller inga bevis för att solcellerna bidrar till en minskad användning av fossila bränslen i USA”, skriver Zehner. ”Genom subventionerna av alternativ energi pressas elpriserna ned och det ökar användningen… Historiskt sett har vi mött ökad efterfrågan med fler fossila kraftverk, inte färre."

"Om vårt mål är att begränsa CO2-utsläppen borde vi ägna tid och kraft åt andra alternativ som ger bättre resultat. Att beskatta vanliga människor för att installera stenåldersteknologi i lyxsamhällena i Arizona och Kalifornien kan inte motiveras,” slutar Zehner.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare