Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 17 juni 2012

Ämnet för Riokonferensen: "Meningslöst dravel"


Nu är FN:s redan dödförklarade “Earth Summit” igång. Och kommentarerna trillar in från de mest oväntade håll. Den gröne gurun James Lovelock avfärdar begreppet “hållbar utveckling” som “meningslöst dravel”. Särskilt Tysklands beslut att stänga sina kärnkraftverk till 2022 får Lovelock att gå i taket: “Detta land som alltid faller för en ideologi och sedan låter övriga Europa lida för det”. Han tror till och med att den gröna ideologin i längden kan få lika förödande konsekvenser som en gång den bruna.Varför har FN-maffian då valt att ta bort klimatfrågorna från agendan i Rio? Den brasilianske chefsförhandlaren do Lago har i en intervju erkänt att man gjort det eftersom “hållbar utveckling” är lättare smälta för politiker och kapitalister. “Debatten om klimatförändringarna har mött motstånd från många sektorer inom industrin, exempelvis oljeindustrin. Diskussionerna om den hållbara utvecklingen handlar bara om att vi ska försöka bestämma vilken sorts samhälle vi vill ha inom 10 eller 20 år.”

Många ifrågasätter vad man egentligen kommer att uppnå i Rio. Konferensen saknar klart deifnierade mål och de regeringschefer som deltar har uppenbarligen inga visioner för framtiden. Kanske är det därför Obama, Cameron och Merkel håller sig borta från det som ser ut att bli ännu ett globalt fiasko av samma dignitet som Köpenhamnsmötet.

Redan innan mötet har infödda ledare från hela Sydamerika samlats i Rio till vad man kallar “Folkets toppmöte”. De opponerar sig mot att pratet om den hållbara utvecklingen riskerar deras rättigheter till mark och vatten – “Låt allting under jorden vara” lyder deras enkla budskap.

Medan toppolitiker uteblir skickar EU en jättedelegation till Rio, ledd av “übervärmaren” Connie Hedegaard. I en intervju före konferensen sa hon att enbart det faktum att begreppet ”grön ekonomi” tas upp internationellt är en framgång. Vad det handlar om är att få till stånd en universell definition och en agenda för ”livets pelare”. Låter det inte rätt flummigt?

Men nu har ca 45 000 politiker och byråkrater flugit till Rio, och EU:s representanter är nöjda om de får med sig hem ”ett dokument som klart definierar ’grön ekonomi’”. Det blir med all säkerhet den dyraste definitionen i världshistorien. Men att konferensen kommer fram till en sådan definition är förstås inte alldeles säkert – kanske kommer det att behövas ett par konferenser till på västerländska skattebetalares bekostnad innan man gör det.

Djurvännerna och veganerna är inte heller nöjda med Rio eftersom det serveras kött på menyn (”brasilianskt naturkött” som det brukar heta på Maxi och Willys). För om alla människor i världen vill ha kött i framtiden så räcker inte gräset till för att föda djuren, det säger i alla fall somliga som tror sig veta. För att nu inte tala om köttdjurens fisande och rapande som bidrar till den globala uppvärmningen – nej, visst ja, den är ju inte uppe på dagordningen i Rio.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare