Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 6 juni 2012

Kors i taket – nu debatterar Ban Ki-moon i Aftonbladet!

En festprisse i Rio

FN:s generalsekreterare är ju inte precis känd för några storslagna utspel. Senast vi hörde från honom i klimatdebatten var han ute bland isbjörnarna i Arktis. Nu tar han till orda igen inför Rio +20 – i ett debattinlägg i Aftonbladet.

Innehållet i artikeln är det gamla vanliga så när som på att klimatsnacket silats till i stort sett ingenting. Nu heter det att vi måste hushålla med resurserna och efter förra konferensen i Rio för 20 år sen står världen inför samma utmaningar som då. Det har med andra ord varit mycket snack men lite verkstad under de gångna två decennierna. Däremot har det slösats enorma summor på att rädda klimatet; enbart USA har gjort av med 50 miljarder dollar sedan 1980-talet.Men fira och festa tänker deltagarna göra den här gången med. Mer än 130 statsöverhuvuden kommer att samlas, tillsammans med uppskattningsvis 50 000 företagsledare, borgmästare, aktivister och investerare. Tillsammans ska de – enligt den skarpsinnige generalsekreteraren – trycka på knappen ”återställ”.

För att leva som man lär har FN krympt sin delegation till ungefär 1 400 personer. Trots det kommer flygresorna att innebära utsläpp på mer än 3 500 ton koldioxid. För att kompensera för detta köper man utsläppsrätter och "uppmuntrar tjänstemännen till att ta tåget i stället för flyget, att cykla mera och att telefonkonferera”. Heureka! sade redan den gamle Arkimedes.

Ban Ki-moon konstaterar att det finns alldeles för många hungrande barn i världen (som om det var en nyhet). Om USA och andra västländer satsat på modern jordbruksproduktion med konstgödsel (hemska tanke!) och genmodifierade grödor (ännu hemskare tanke!) i stället för på meningslösa klimatåtgärder så skulle situationen ha varit lite bättre för många av dem som lider brist på livsmedel.

”Nu är inte stunden för trångsint käbbel. Nu är stunden för världens ledare och befolkning att enas för ett gemensamt mål, kring en delad vision för en gemensam framtid – den framtid vi vill ha.”

Skeppsgossens framtid är fri från FN och all annan överstatlig och religiös kontroll, fri från pekpinnar, politiker och besserwissrar, fri från narrar, gycklare, pajasar och dummerjönsar. Om du delar min åsikt skriv gärna en kommentar – och skriv också om du inte gör det!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare