Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 22 juni 2012

Vindkraften är inget annat än Big Business

Framtidens landskap (bilden från Mojaveöknen i Kalifornien)


Vindkraftverk har ett genant lågt värde då man mäter den energi man får tillbaka i förhållande till den investerade energin. Det skriver Charles S. Opalek i sin bok ”Wind Power Fraud”. Värdet hamnar enligt honom på 0,29 vilket i praktiken betyder att tillverkning, installation och drift förbrukar mer än 3 gånger så mycket energi som den ger tillbaka.

Inte heller är vindkraften ren, skriver Opalek som är teknisk konsult med en lång karriär inom området mekanik. Det krävs en massa smutsig energi för att framställa materialet och installera en vindkraftanläggning. I sin bok smular han sönder det ena vindkraftsargumentet efter det andra. Han konstaterar att ett vindkraftverk i genomsnitt producerar ca 20 procent av märkeffekten, att det tar död på fåglar och andra djur – och att det drar ström också när det är ur drift.
 
Andra uppgifter ur boken är att även om 20 procent av den sammanlagda elproduktionen i USA ersattes med vindkraft så skulle CO2-utsläppen minska med knappt märkbara 0,00948 procent. Och oljeimporten skulle förbli ungefär lika hög som idag. I Tyskland uppskattar man att år 2020 kommer upp till 96 procent av vindkraften i landet att behöva backas upp med nya koleldade kraftverk.
 
Vindkraften är Big Business, skriver Charles Opalek. De som tjänar på den är markägarna, bankerna, tillverkarna, myndigheterna, den ”gröna” rörelsen, miljövännerna, forskarna och pressen. Förlorare är skattebetalarna och elkonsumenterna.
 
Och inte talar det väl för vindkraften att stora anläggningar enligt en studie från Texas kan påverka det lokala klimatet. Särskilt nattemperaturerna påverkas i och med att vindgeneratorerna drar ned varm luft mot marken. Att hålla luften i rörelse är ju också en urgammal metod att skydda grödor mot frost så slutsatsen verkar logisk. Men de praktiska konsekvenserna är ännu inte utredda.

Skeppsgossen är benägen att hålla med den gamle Gaia-gurun James Lovelock som hatar vindkraft och lär ha en bild av en vindsnurra på väggen för att ständigt påminnas om hur fula och onyttiga de är. Men vad hjälper det? Landskapet i fler och fler länder världen över förstörs av dessa monster för decennier framåt. När kapitalet slår sig samman med de gröna står den lilla människan maktlös.

1 kommentar:

  1. Charles S Opalek har i sin bok endast räknat på vad ett vindkraftverk producerar på en månad.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare