Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 2 juni 2012

En seger för vindkraftsmotståndarna i England

Vindkraftsmotståndarna i England seglar just nu i medvind. Häromdagen slog landets högsta domstol fast att lokalbefolkningens rätt att bevara sin miljö måste gå före satsningarna på förnybar energi. Utslaget gäller fyra projekterade 100 meter höga kraftverk i utkanten av hedlandskapet i Norfolk.

Advokaterna ser utslaget som prejudicerande och till stor hjälp för de över 300 lokala grupper som kämpar mot vindkraftsetableringar runtom i landet.

Enligt en färsk rapport från Worldwatch Institute har intresset för vindenergi mojnat på grund av de ekonomiska problemen i västvärlden. År 2011 växte den globala vindkraftskapaciteten med 21 procent, jämfört med 31 procent 2009. Etta i världen ligger Kina som förra året svarade för 43 procent av den globala utbyggnaden.

I Sverige fortsätter vindenergilobbyn tillsammans med lokalpolitikerna att köra över allt motstånd mot nya etableringar. Nu har man också mutat naturskyddsorganisationerna så att inte heller fågellivet behöver vägas in vid lokaliseringen av "slaktmaskinerna". Jämfört med styret i vårt land tycks Storbritannien i alla fall ha kvar en gnutta demokrati.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare